Последната битка за свободна България

Соня Мачорска

Чествания за 142-та годишнина от последната битка за свободна България срещу ордите на турската войска при Шипка и Шейново се състояха днес. С едноминутно мълчание и поклон шейновци и шипченци почетоха историческия 9 януари и паметната битка, съобщават от пресцентъра на община Казанлък. Шейновската битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877 – 1878).

Пред Паметника на победата в с. Шейново кметът Николай Терзиев припомни подвига на предците на шейновци. Кратка патриотична програма представиха от местното читалище „Освобождение – 1884“. Всички присъстващи поднесоха венци и цветя в памет на героите от Руската армия и Българското опълчение, дали живота си в последната голяма и ожесточена битка за свободна България срещу вражеските орди на турската войска.

В град Шипка празничен камбанен звън приветства гостите на храма „Рождество Христово“, най-големият паметник в България, издигнат в знак на благодарност към Освободителите, загиналите руски войници, офицери и българските доброволци. Пред Шипченския манастир кметът Василка Панайотова разказа за снежните виелици, в които са се водили най-драматичните сражения за окончателното разкъсване на турската военна линия по Балкана и отварянето на старопланинския проход към Южна България и Цариград.

В криптата на храм-паметника бе отслужена заупокойна молитва и на всеки един от 17-те саркофага с костите на загиналите в боевете край Шипка бяха положени венци и цветя. В поклонението участваха и членове на местното читалище „Светлина – 1861“. От Пенсионерски клуб – Шипка раздадоха на присъстващите от обредния хляб за помен на героите. Цветя бяха поднесени и на Паметника на загиналите опълченци и на Паметника на загиналите руски воини.

Паметта за саможертвата на бойците от Руската армия и Българското Опълчение на 9 януари, 1878г. е жива и това прозвуча в думите на кметовете от Шейново и Шипка. Думи, изпълнени с благодарност и признателност към героите, разбили в неравен бой най-силният турски военен корпус, с което категорично отварят пътя към победа в Освободителната война.

Честването уважиха председателят на Общински съвет – Казанлък, заместник-кметове, общински съветници, ръководители на културни институти, родолюбиви граждани.

error: Content is protected !!