Писател от Израел лауреат в Международния конкурс „Алеко“

Соня Мачорска

Писателят Мариян Беленкий от Израел е 53-ият лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко Константинов, съобщиха от Пресцентъра на Община Свищов.

Лауреатът е отличен във връзка с тазгодишните Алекови дни по повод 157 години от рождението на Алеко Константинов. Традиционният конкурс се организира ежегодно от община Свищов, редакцията на вестник „Стършел“ и Международната фондация „Алеко Константинов“ в рамките на „Алековите празници“ в крайдунавския град. Тази година в състезанието участваха 49 автори от 15 държави, а петчленното жури с председател писателят Деян Енев, отличи разказа „Писмо до Бог“ сред 85 други творби.

Представители на журито, в лицето на Михаил Вешим, Румен Белчев и Пети Доневки споделиха, че авторът на разказа Мариян Беленкий е писател, журналист, сценарист и преводач, роден в Киев през 1950 година, живеещ в Йерусалим от 1991 година. Мариян Беленкий участва за втори път в Международния конкурс, като тази година се представя с 2 свои творби. Основното, което е впечатлило журито при избора на фаворит, е професионално написаният текст и неочакваният край на разказа.

Алеко Константинов, познат под псевдонима Щастливеца, е български писател, роден в Свищов, адвокат, общественик и основател на организираното туристическо движение в България.

error: Content is protected !!