Последен Виенски бал край Дунав

Соня Мачорска

Аида Грифулина и Орнела Мути са сред звездите на празника на Виенската Щатсопера и на Бала, който ще приключи в пет часа призори, съобщиха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Традиционният Оперен бал, който се провежда във Виенската Щатсопера за 64-и път, се смята за главно събитие на балния сезон в Австрия. Балът е най-големият и бляскав сред всичките близо 450 бала, с които е запълнен балния календар в австрийската столица, наричан от виенчани „петият годишен сезон”.

Огромен е интересът към музикалната програма при откриването на последния бал. Тази година честта се пада на звездата на Виенската Щатсопера, руското сопрано Аида Грифулина, която заедно с полския тенор Пиотр Бечала ще изпълни арията Sempre libera от „Травиата“ на Джузепе Верди и романс от операта „Тоска“ на Пучини. За Грифулина това е второ участие на Оперния бал след 2015 година, а за Бечала ще бъде премиера. Музикалният съпровод от 150 инструменталисти на сцената е на оркестъра на Виенската опера с диригент Даниел Хардинг. В официалното откриване ще участват и балетистите на Виенската Щатсопера.

Традиционно след официалното откриване следва Танцът на дебютантите. И тази година, както винаги от 1956 година насам, главите на дебютантките ще бъдат украсени с изящни диадеми с по 72 кристала Сваровски, изработени по дизайн на Кристиан Лакроа. Те ще придадат допълнителен блясък на първата светска проява на 144 двойки младежи и девойки от 11 държави.

Сред най-пикантните новини, свързани с Виенския оперен бал всяка година, е коя филмова или шоу знаменитост ще покани 87-годишният строителен предприемач Рихард Лугнер в ложата си. След отказа на олимпийската шампионка от Ванкувер Линдзи Вон в последния момент, до него в ложата ще седне италианската филмова звезда от края на 70-те и началото на 80-те години Орнела Мути.

Цената на билетите за Бала започва от 315 евро, а цените на ложите варират от 13 300 до 23 000 евро. Миналата година операта е имала 4,7 млн. евро приходи от Бала, от които е платила 3,6 млн. евро на фирмите, включени в организацията на светското събитие.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!