Испанската полиция задържа българка – „Кралицата на амфетамина“

ISBI – Новини от Испания

Преди няколко месеца Цонка В.З., известна като „Кралицата на амфетамина“, излиза от затвора, но отново попадна в полицейската хроника, пише Конфиденсиал.

След 6 месеца разследване при съвместна спецакция на съдебна полиция и Гражданска гвардия във Валядолид, е разбита 32-членна организирана престъпна група, ръководена от 44-годишната българка Цонка В.З., осъществяваща разпространение на наркотични вещества на територията на Ваядолид, Билбао и Сория.

През февруари 2018 г., при операция Queen, полицията на Ваядолид арестува Цонка и мъжът й Людмил Л.З. с 10 килограма анфетамин и 4,5 килограма хашиш. Съпругът на Цонка, който според полицията е лидер на клана, все още е в предварителния арест, а Цонка се признава за виновна и е осъдена по бързата процедура на четири години затвор, от които лежи само 4 месеца, и глоба от половин милион евро.

След като излиза от затвора, за да не привлича вниманието, 44-годишната българка започва работа като готвачка в крайпътно ханче в Сория. Тя живее скромно. От кухнята на ханчето Цонка ръководи организирана престъпна група за продажба на наркотици във Валядолид.

Цонка разширява бизнеса, като завзема пазара на марихуана и хероин във Валядолид, благодарение на престъпна групата от Билбао. Така Цонка за няколко месеца създава доходоносна мрежа, която се занимава с износа на марихуана с висока чистота и вноса на хероин.

Цонка ръководи клона от кухнята на ханчето, с помощта на двамата си телохранители. Един от тях, с 20 висящи дела и със седалище в Егуевила де Есгуева, отговаря за производството и съхранението на хероин, който бил изцяло за износ в Германия и Холандия поради високото си качество, а другият се занимавал само с транспортирането на дрогата.

error: Content is protected !!