Как мартеници стават инхалатори…

Соня Мачорска

В средата на февруари т. г. 600 мартеници от Видин заминаха за Румъния, за да се „върнат“ по-късно като парично дарение. По идея на Румънския културен център – Видин с председател Иван Жуветов и свещеник Йон Ягъру от черквата „Св. св. Дамян и Козма Безсребърници” в град Каракал, Румъния, българските ръчно изработени мартеници са продадени в съседната държава. Със събраната сума са закупени 12 инхалатори, които днес в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин бяха предадени на Детско отделение в МБАЛ „Света Петка“, съобщи Десислава Иванова, Директор на Библиотеката. Останалите средства също ще бъдат вложени в благотворителност.

Свещеник Йон Ягъру вече пет поредни години организира дарителски кампании за Великден и Коледа за децата от Видин и някои близки села, каза Иван Жуветов, председател на Румънския културен център.

Мартениците са изработени от деца и възрастни в Регионална библиотека – Видин и читалищата в Кутово, Капитановци, Майор Узуново, Дунавци, Връв и индивидуална дарителка.

Град Каракал се намира в южната част на историческата област Олтения, на 60 км югоизточно от Крайова, по течението на река Олт – най-голямата в Румъния.

error: Content is protected !!