Математическата покори всички олимпиади

Соня Мачорска

Дистанционното учене е на път да покаже най-добрите си страни. Когато няма кой да те разсейва в час или в междучасията, когато си вършиш сам нещата и не разчиташ на съученици и пр. Това са фактите и резултатите от представянето на 17 ученици и техните преподаватели от Математическата гимназия в девет национални ученически олимпиади. За първи път в историята на Гимназията са завоювани толкова призови места.

В атрактивното интелектуално състезание по математическа лингвистика – двама ученици от Профилирана природо-математическа гимназия ”Екзарх Антим І” представят област Видин. Рая Симеонова, 12 клас, втори резултат в страната (с 99.5 точки от 100 максимални), за втора поредна година се класира за националния кръг на олимпиадата. И Петър Петков, 10 клас, със 76 точки (38-и резултат от 116 допуснати ученици от страната). Ръководител на Клуба е преподавателката по математика Роза Георгиева.

В олимпиадата по физика единствен представител по предмета за областта е седмокласникът от МГ Цветослав Попов, ученик на Валентина Велева, класиран с изключителен втори резултат в страната, като само 5 точки го делят от максималните 100.

По биология и здравно образование шестима ученици представят областта и всичките – Математическата! В най-голямата възрастова група 11-12 клас едноличен победител е Димитър Митков, второ поредно класиране на националната олимпиада. При десетокласниците, от общо 16 допуснати ученици за цялата страна, двама са от ППМГ: Анна-Мария Дамянова и Рая Христова. При деветокласниците Радослав Попов е с трето поредно класиране, с осми резултат от 16 допуснати ученици от страната. И при седмокласниците, от общо 26 допуснати за цялата страна, двама са видински математици: Николай Евгениев (със седми резултат) и Цветослав Попов. Преподавателит на класиралите се ученици са Цецка Асенова и Мануела Живкова.

В олимпиадата по химия и опазване на околната среда единствените представители за областта са учениците на Антоанета Добрева – Димитър Митков, 12 клас, с осми резултат от 38 допуснати ученици от страната в неговата състезателна група. И Христо Георгиев, със седми резултат от само 11 допуснати ученици от цялата страната в трета състезателна група – девети клас. За зрелостника от паралелката с профил “Природни науки“ Димитър Митков това е трета национална олимпиада по един от най-трудните предмети.

По география и икономика също единствени представители по предмета за област Видин са учениците на Борислав Казашки Николай Евгениев – в състезателна група 7 клас, с 13-и резултат в страната, от 31 допуснати ученици и Христо Георгиев, в състезателна група 8-9 клас, с 16-и резултат от всички допуснати ученици.

В олимпиадата по български език и литература единствен представител по предмета за областта е Анна-Мария Дамянова, 11 клас, възпитаник на преподавателката по български език и литература Милена Георгиева. Анна-Мария е с четвърти резултат от общо 22 допуснати ученици от цялата страна в нейната възрастова група.

По английски език Радослав Попов, с четвърти резултат в страната, е единственият, допуснат от област Видин, в групата на деветокласниците, ученик на преподавателката Савина Георгиева.

В олимпиадата по история и цивилизация единствен представител по предмета за областта е седмокласникът Цветослав Попов, ученик на Светлина Вълчева.

По философия единствен представител по предмета за област Видин и за Северозападна България, който бе допуснат от Националната комисия до участие в състезанието, е Драгомир Марковски, 12 клас, ученик на Марчела Маркова. Зрелостникът на МГ е с 18-и резултат в страната.

Ученическите олимпиади и състезания, които Министерството на образованието и науката провежда в областта на науката, изкуствата и спорта, развиват ключови компетентности и умения за живот, изключително необходими на учениците в съвременното общество.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!