Римска лодка откриха в Хърватия

Археолози са открили римска дървена лодка на брега на Пореч, град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия. Прекрасно запазена дълбоко във влажната почва, лодката съхранява редки черти, включително „шевовете”, използвани за шиене на кораби – техника, характерна за древното лодоречене в района на северния Адриатически море.

Открита през март на мястото на древен римски пристан, който е бил възстановен през I век, лодката е дълга 16,4 фута днес (първоначално е била по-дълга) и широка 5,4 фута. Била е оборудвана с едно платно и вероятно е малка частна рибарска лодка. Дървесината ще бъде обезсолена постепенно във водна баня в Националния музей на Пореч, докато не се стабилизира. Експертите ще проучат структурата на дървесината, докато я обезсоляват и почистват. След това водата ще бъде отстранена или чрез замяна с PEG или чрез сублимация. Запазеният кораб по-късно ще бъде публично изложен в музея на Пореч.

Градът е построен на малък полуостров, изтичащ от западната страна на големия полуостров Истрия. Пристанището му е естествено защитено от остров Свети Никола, което го прави идеално място за военна отбрана и за морска търговия. Първоначално е римска военна крепост, построена през II век пр.н.е., превръщайки се в официален град по времето на император Август през I в. пр.н.е.

Снимки: The History Blog

error: Content is protected !!