Стипендии по 10 000 лева за студенти в чужбина

Фонд за стипендии на Тук-Там “Иди, учи и се върни” подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и след това да донесат наученото обратно и да се реализират в България, съобщи Емилия Клайн, мениджър „Комуникация и Общности“. Кандидатстването за четирите стипендии от 10 хиляди лева стартира онлайн и ще продължи до 5-ти юни.

През 2020 г. бъдещите стипендианти имат възможност да кандидатстват за 2 конкурса едновременно: за общите стипендии на Неделя и Тук-Там, които са отворени за кандидати от всички специалности, както и за една от двете специализирани стипендии. Стипендията на Playtech и Тук-Там е за кандидати от сферите на технологии, компютърни науки, информатика, софтуерно инженерство, изкуствен интелект и др. Стипендията осигурена от PostScriptum и Тук-Там е ориентирана към устойчиво развитие, зелен мениджмънт и финанси, климатични промени, социално предприемачество и иновации, корпоративна социална отговорност.

За да вземат участие в конкурса кандидатите трябва да отговарят на следните условия: българско гражданство, бакалавърска или магистърска степен, придобита между 01.01.2015 г. и 31.07.2020 г., стартиран процес за кандидатстване в магистърска програма в чуждестранен университет; високо ниво на владеене (B2) на езика, на който ще се провежда обучението.

Студентите придобиват в чуждите университети не само знания и умения, но и разширен мироглед, който развиват при общуването си с хора от цял свят. “Да си международен студент и стипендиант в Ню Йорк е удоволствие и привилегия, но най-ценното са хората, които срещаш по пътя,” казва Дениза Георгиева, следваща организационна психология в City College New York, САЩ. Андреа Попйорданова, изучава визуална комуникация в Royal College of Art – London, Великобритания, и смята, че хората, които среща там “имат някаква осъзнатост за света, в който живеят” и “много от тях насочват креативността си към социални и политически проблеми”.

“Стипендията на Тук-Там ми беше много полезна, особено през първия семестър, когато имах лекции всеки ден от 9 до 6 и програмата ми беше много натоварена. Благодарение на тези допълнителни средства бях много по-спокойна,” споделя Ивана Кънчева, която следва когнитивна невронаука в Utrecht University, Холандия. Освен чрез финансови средства одобрените кандидати са подкрепяни от Тук-Там за бъдещото им професионално развитие и са насърчавани да станат част от общността на млади професионалисти с опит или образование в чужбина.

Членовете на експертното жури на “Иди, учи и се върни” са изправени пред труден избор и споделят, че в бъдещите стипендианти ще търсят “страст и амбиция”, “критично мислене към постоянно променящата се околна среда”, “креативност и инициативност’, “умението да забелязват проблемите около себе си и да знаят, че зад всеки проблем някъде там има решение”. Смятат, че стипендиантите трябва да са “наясно с това какво искат”, “уверени в себе си и да не си поставят сами границите”, “адаптивни, с устойчива ценностна система и упорити”, “личности с ярка индивидуалност, които ще са граждани на света, но винаги ще бъдат българи”.

Създаден през 2016 г., Фонд за стипендии “Иди, учи и се върни” е предоставил 123 200 лева на 17 стипендианти като средствата за стипендиите се събират целогодишно и изцяло от дарения от над 290 дарители. Фондът е дългосрочна инвестиция в бъдещето на България, залагаща на качественото образование и придобиването на чуждестранен опит като инструменти за развитието на страната. Подробна информация е налична на уеб сайта на Фонда: https://guideme.bg/scholarshipfund

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!