Пещерата с розовите сталактити

Соня Мачорска

Eдна от най-красивите и цветни пещери в България – „Венеца“, беше отворена за посетители преди пет години. Тя се намира в село Орешец, област Видин. На церемонията по откриването присъстваше министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова.

„Венеца“ е обновена и достъпна за всички, благодарение на европейския проект „Чудните пещери“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество. По нея са създадени два проекта – за социализиране на българската пещера „Венеца“ и за сръбската „Райкова пещера“. Общата стойност на проектите е близо 100 хил. лв.

Природният феномен е рядко красив. Подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.

Пещерата посреща гости от България и от света – направена е пътека, поставено е осветление, изграден е заслон, има туристически информационен център. Оформени са пешеходни пътеки над пещерните образувания. Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и ще може да бъде разгледан за час и половина.

Това е втората красива пещера, намираща се близо до Белоградчишките скали, редом с пещерата „Магурата“, известна в цял свят.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!