Приказка за дървото и крокодила

Соня Мачорска

Всяка седмица съчиняваме приказки с различни и малко странни заглавия – такива, каквито ги измисляше невероятният италиански разказвач Джани Родари. За днес приказки ми изпратиха три деца от Българското училище в Римини, родният град на писателя. Публикувам ги с малка редакторска намеса и с благодарност към Ивелина Иванова, ръководител на Училището!

Благодаря и на Георги Станев от 2 клас, който изпрати по пет съществителни имена с буквите В и Ч, от които съставих заглавието за следващата седмица. Думите са: вода, влак, връх, вятър, въпрос, часовник, чанта, чиния, човек, череша. Ще чакам следващите думи-предмети с буквите Б и С. Затова ще ви помоля с приказките, които трябва да получа най-късно до другия понеделник (1 юни), напишете и по пет същестителни нарицателни имена. А до тогава очаквам „Приказка за влака и черешата“. Разкажете от къде е минавал влака, какво е видял, къде е срещнал черешата, как се е качила тя във влака, за какво са си говорили и т. н. Може да ми изпращате и рисунки-илюстрации за приказките.

Може да пишете под публикацията в сайта, в полето „Вашият коментар“, под статията. Може да ми я изпращате на електронната поща: danubebridge2@abv.bg. Може да напишете цяла приказка с това заглавие, може да е само част, друг ще продължи. Аз ще я „сглобя“ и ще я публикувам цялата. Само си напишете името, на колко години сте и къде живеете в момента.

Приказка за дървото и крокодила

Виктория Димитрова Станева – 1 клас, Българско училище „Райна Княгиня“, гр. Римини, Италия

Живял в една голяма и дълга река река един крокодил. По цял ден се излежавал в плитчините и чакал да си хване нещо за ядене. В един прекрасен слънчев ден крокодилът решил да излезе от реката и да види какво има на сушата. Както си вървял бавно-бавно, видял едно дърво, спрял се и го попитал:

– Здравей, дърво, какво правиш?

А дървото му отговорило:

– Стоя си тук.

– А ти имаш ли си приятели, с които да си играеш? – полюбопитствал отново крокодилът.

– Да, разбира се, моите приятели са пеперудите, маймунките, папагалите и дивите котки.

– А на какво си играете, когато сте всички?

– Моите приятели обожават да се катерят и кацат по клоните ми и да се люлеят всички заедно! А ти, крокодиле, имаш ли си приятели?

– Да, мои приятели са рибките, костенурките, жабите. Когато се съберем всички, играем на криеница и е много весело – отговорил крокодилът.

Говорили си така сладко двамата и решили да извикат всичките си приятели и заедно да направят събрание, за да решат къде ще отидат другата седмица на разходка. Мислили, мислили и накрая задружно решили, че ще отидат на море. Разпределили кой какво ще носи и си тръгнали. Крокодилът трябвало да вземе ядене, а дървото – да носи раница с топли дрехи. Всички били щастливи и богати с толкова много нови и различни приятели.

Приказка за дървото и крокодила

Георги Станев – 2 клас, Българско училище „Райна Княгиня“, гр. Римини, Италия

Край едно село, до реката, растяло дърво с много ябълки. Всеки ден най-хубавата мома от селото ходела и си късала по една. Един ден оттам минал един момък и я попитал защо бере ябълките, не знае ли, че дървото се пази от крокодила, който живее в реката?

Точно, докато го казвал, крокодилът излязъл от водата, за да види какво става и какъв е този шум. Момъкът се уплашил и побягнал с всичка сила, а момичето – не. Тя заговорила с нежен глас на крокодила и му разказала, че всеки ден си къса само по една ябълка, която носи на болната си сестричка. Крокодилът я разбрал, не се ядосал, а дори й разрешил тя да стане пазителка на дървото с ябълки. Така той щял по цял ден да си лежи в реката и да се любува на слънцето.

Приказка за дървото и крокодила

Витториа Любомир Христова – 2 клас, Българско училище „Райна Княгиня“, гр. Римини, Италия

Имало едно време един крокодил и едно дърво. Те се познавали от десет години. Веднъж, когато били заедно, крокодилът предложил: „Искаш ли да отидем на разходка и там да се запознаем с нови приятели?“ „Еми, добре – отговорило дървото. – Защо да не срещнем нови приятели!“

Така двамата приятели тръгнали на разходка. Първият, когото срещнали, бил един дракон, който ги попитал: „Здравейте, какво правите тук?“

Те му отговорили: „Ние сме на разходка и си търсим нови приятели.“

Драконът тогава казал: „Аз си нямам приятели, мога ли да стана ваш приятел?“ „Естествено, че може!“ – отговорили те и тримата продължили заедно да се разхождат.

Малко по-нататък срещнали един хипопотам, който ги попитал: „Здравейте, какво правите тук?

Те му отговорили: „Ние сме на разходка и си търсим нови приятели.“

Хипопотамът тогава казал: „ А мога ли да стана ваш приятел?“ „Естествено, че може!“ – отговорили те и продължили четиримата заедно да се разхождат и да си бърборят за разни неща.

Разхождали се, разхождали се. Вече притъмнявало. Те се поогледали и видели една къща в гората. Спогледали се и бързо решили, че това ще бъде новият им дом. Така новите приятели заживели щастливо заедно.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!