Персонал на детски градини във Видин отказва тестове за Ковид-19

Соня Мачорска

Областният управител Момчил Станков, в присъствието на д-р Венцислав Владински, директор на Регионална здравна инспекция – Видин, обявиха в специална пресконференция резултатите от предварителните нагласи за тестване на персонала на предучилищните заведения преди 1 юни, когато трябва да продължи учебната година.

От общо 283 души педагогически и непедагогически персонал, 240 са дали съгласие да бъдат изследвани, 43 – не желаят. ДГ „Синчец“, с филиал „Вида“ – от 40 души персонал, 30 са против да бъдат изследвани. В детска градина „Арабела“ с филиал „Незабравка“ и филиал „Брезичка“ – с. Буковец – от 38 служители, четирима са против. Детска градина „Зорница“ с филиал „Щастливо детство“ и „Пролетен цвят“ – с. Кутово – от 40 души персонал, трима са против тестване. Детска градина „Детелина“ – от 30 човека персонал, един е против. Детска градина „Желязко поп Николов“ с филиал с. Градец – от 19 души персонал, един е против. Детска градина „Мир“ – Дунавци с филиал детска градина „Звънче“ – Видин – от 24 – 4 против. Областният управител, който е председател на Областния кризисен щаб, назова „саботаж“ действието на детските градини и техните директорки, отказали тестове. Извън община Видин, служителите в детските градини в областта са дали 100% своето съгласие за тестване.

Според Данка Стаменова, директор на Детска градина „Арабела“, цитираните от Областния управител четирима, отказали тестове, в момента по здравословни причини не могат да се явят на работа, но не са против тестване по принцип.

На персонала от детските градини, дали 100 съгласие за PCR-тестове, пробите започват утре, създадена е организация това да се случи.

Областният управител изрази своето мнение, че се надява Кметът на Видин д-р Цветан Ценков да издаде заповед, с която ще забрани продължаване на учебната година в тези детски градини, в които персоналът не желае да бъде изследван.

1/3 от родителите на децата, които посещават предучилищни заведения в област Видин, са готови отново да пуснат децата си в детските градини.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




One thought on “Персонал на детски градини във Видин отказва тестове за Ковид-19

  1. От къде на къде ще изследват хората на сила .Ненормалници.Потъпкахте правата на хората.Те ако са болни няма да идат на работа.Това е лично право на всеки човек

Comments are closed.

error: Content is protected !!