Приказка за Болния пумпал

Соня Мачорска

Всяка седмица съчиняваме приказки с различни заглавия, подобни на онези, които измисляше невероятният италиански разказвач Джани Родари. Днес публикувам приказка, съчинена през 2003 година и публикувана в книжката „Зарче“.

За следващата седмица ви предлагам следното заглавие – „Приказка за Тъжното паяче“. Може да ми изпращате и рисунки-илюстрации за приказките.

Може да пишете под публикацията в сайта, в полето „Вашият коментар“, под статията. Може да ми я изпращате на електронната поща: danubebridge2@abv.bg. Може да напишете цяла приказка с това заглавие, може да е само част, друг ще продължи. Аз ще я „сглобя“ и ще я публикувам цялата. Само си напишете името, на колко години сте и къде живеете в момента.

Приказка за Болния пумпал

Мартин Бранков, 7 г, Видин

Имало едно време един Пумпал. Той бил много игрив, но най-много от всичко обичал да се върти.

Една сутрин, когато се събудил, се почувствал много зле. Започнал да кашля, боляло го главата, не можел дори да стане и да се завърти няколко пъти, както правел обикновено, вместо гимнастика. Затова вдигнал телефона и повикал лекар.

Когато прегледал Болния пумпал, лекарят установил, че една от шарките му не е като другите. Цветът й е по-тъмен и се движи на зиг-заг, вместо по права линия. „Трябва да повикам художник“ – помислил си докторът. И веднага звъннал на един. „Има работа за теб – рекъл му. – Но не се бави, защото пациентът е зле.“ Повече нищо не му обяснил.

Дошъл художникът и от почуда чак ахнал, като разбрал за какво става дума. Но нали обичал четките и боите, веднага се заловил за работа. Оправил бързо шарките на Болния пумпал и дори му нарисувал една голяма точка на буталото, за да знае кога е бил болен.

Болният пумпал изведнъж се почувствал по-добре. Понадигнал се, завъртял се на петичка няколко пъти и започнал да танцува – ту с доктора, ту – с художника, ту – сам.

Веселили се дълго. А когато гостите си тръгнали, Болният пумпал обещал пред себе си, че никога повече няма да разрешава на Петьо да пипа дрешката му и да драска по нея, каквото му дойде наум. Отде да знае, че пумпалите от това се разболявали?…

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!