Лаура Кьовеши във видеоконферентна среща с Иван Гешев

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведе видеоконферентна среща с главния прокурор Иван Гешев на тема „Бъдещото функциониране на Европейската прокуратура и българският принос за дейността й“, съобщават от Пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Срещата е организирана по молба на Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на Република България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз“, като подчерта и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.

„След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й“, подчерта Гешев.

По време на срещата се обсъди необходимият брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител № 1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в РБ е недостатъчен. Той заяви, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

На въпрос от страна на Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура, главния прокурор уточни, че решение ще вземе законодателят, но най – удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор на Република България изрази подкрепата си за усилията на Лаура Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.

В срещата участваха и зам.главните прокурори г-жа Красимира Филипова, г-жа Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП – г-н Цветомир Йосифов.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!