„Вашку да Гама“ – най-големият мост в Европа

Мостът „Вашку да Гама“ е пътен мост, пресичащ естуара на река Тежу между Сакавен и Алкушети, непосредствено на север от столицата на Португалия Лисабон.“Lusoponte“ изгражд новия висящ мост в Лисабон, носещ името на откривателя Вашку да Гама, през 1995 г. Стойността на проекта е 883 милиона долара, като държавата няма финансово участие при неговото реализиране. Средствата за строителство са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС – 319 млн. евро (35%); ЕИБ – 299 млн. евро, такси от „25-и април“ – 50 млн. евро (6.0%), и други акционери – 229 млн. евро (26%).

Мостът „Вашку да Гама“ е отворен на 29 февруари 1998 г. Неговата дължина е 17.2 км, от които 0.829 км главен мост, 11.5 км виадукти и 4.8 км пътища за достъп. Новият мост има шест пътни ленти и позволява движение с максимална скорост от 120 км/ч. Огромното съоръжение е смятано за най-големия мост в Европа (след Кримския, който е дълъг 19 км) и 9-и по големина в света.

Как се стига до изграждането на този втори мост в португалската столица?

До 1995 година съществува само висящият мост „25 април“ над река Тежу, свързващ столицата на Португалия – Лисабон (северен бряг) с община Аламада Лисабон (южен бряг). Строителството на съоръжението е дело на American Bridge Company, изградила също моста Golden Gate Bridge в Сан Франциско, който има сходен дизайн. Дълъг 2277 м, „25 април“ е съставен от две платформи – основна, върху която са разположени 6 пътни ленти, и влакова – с две жп линии. Мостът е построен за 45 месеца и е отворен за движение на автомобили на 6 август 1966 г., 6 месеца по-рано от предвиденото. Добавянето на по-ниската влакова платформа към конструкцията на моста е направено през 1999 г.

Среднодневно през моста „25-и април“ преминават около 150 хиляди превозни средства и 157 влака. Засиленият трафик се оказва добро средство за осигуряване на финансови средства за изплащането и поддръжката му. Още при проектирането на моста е предвидено въвеждането на пътни такси за срок от 20 години, с които да се погасят дълговете от строителството на инфраструктурното съоръжение. Въпреки това след изтичане на този период правителството решава да запази таксите за изминат път. От 1993 г. те се заплащат само в посока север, като преди това таксуването е ставало и в двете посоки. На 14 юни 1994 г. правителството на Португалия подготвя отдаването на „25-и април“ на концесия, вдигайки с 50% таксата за преминаване през моста.

На 1 януари 1996 г. е сключен договор по BOT модел с частния консорциум „Lusoponte“ за концесия на моста „25-и април“. Участие в консорциума взимат няколко португалски компании с общ дял 50.4%, английската фирма „Trafalgar Square“ – 24.8%, и френската „Campenon Bernard S.A.“ – също 24.8%. „Lusoponte“ се споразумява с правителството да построи нов мост, който да поеме част от огромния трафик над река Тежу. В замяна консорциумът ще стопанисва двата моста повече от 30 години, като събира наложените пътни такси.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!