Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите

Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска и католическата църкви честват Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник — Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът се чества от целия християнския свят с палене на огньове и прескачането им, къпане в реките, бране на билки и закичване на девойките с венци и др.

Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции и има много точни съответствия в обичаите на всички славянски народи. В Русия празникът се нарича Ива́н Купа́ла и се смята за езически народен празник. В Украйна името е Ивана Купала (Купайла), в Белорусия името е Купалле. Източните славяни отбелязват празника с традиционно нощно къпане в нощта преди Иван Купала. Също има задължително огън, който се прескача, а около него се танцува. Също както в България, се берат билки и се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ. В Полша празникът се нарича Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ) и е свързан с подобни народни ритуали.

За осма поредна година в чест на този ден в България се провежда Фестивал на дивите цветя в Родопите – една от най-красивите планини в Европа. Фестивалът се организира в няколко населени места от Смолянска община от Екоорганизация „Родопи“ със съдействието на кметствата и читалищата на селата Смилян, Могилица, Сивино, Горна Арда и Момчиловци. Събитието е част от мрежата от Фестивали на дивите цветя в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания, в рамките на проект „Цветна Европа“ под егидата на Plant Life International.

Програмата на фестивала включва ботанически турове по маркирани ботанически пътеки, лекции за експерти и любители – беседи, запознаващи с използването на местните билки, ателиета по традиционни и художествени занаяти за малки и големи, представяне на фолклора на местните общности, тридневен велотур сред цветята на Родопите, кулинарна вечер (използване на цветя в кухнята) и др. Дните за организиране на проявата са свързани с празника Еньовден – 24 юни. Сутринта в този ден на поляните над с. Горна Арда гостите на фестивала ще могат да посрещнат изгрева и да берат окъпани от роса билки. Вярва се, че който види на този ден изгрева на слънцето и се окъпе в росата, ще е здрав през цялата година.

Орхидеите – тези екзотични растения, не са запазена марка само на тропическите и субтропически райони. В България може да се открият около 70 вида от тези цветни бижута и Родопите са приютили голям брой от тях.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!