Денят на Дунав 2020

Поради различните ограничения за публични събирания в басейна на река Дунав, които все още съществуват в резултат на глобалната пандемия COVID-19, тазгодишните тържества за Деня на река Дунав се изместиха онлайн, повечето публични събития бяха отменени, но, въпреки това … шоуто продължава и все още можете да откриете Дунав (#DiscoverDanube) онлайн!

Въпреки кризата и, въпреки че почти всички дейности са или отменени, или отложени за неопределено време за 2020 г., страните-членки се изправят пред предизвикателството да запазим духа на деня на река Дунав през цялата световна криза. Ето някои от това, което все още можем да очакваме през 2020 г.

В Словакия до Деня на река Дунав има специално издание на Vodohospodársky Spravodajca („Бюлетин за управление на водите“, двумесечно списание).

В изданието на Enviromagazín (двумесечно списание, публикувано от Словашката агенция по околна среда) има специална тема за водата и информация за деня на Дунав.

В петък, 26 юни, около 500 доброволци, организирани от Vodohospodárska výstavba и Slovenský vodohospodársky podnik, събраха боклук на и около пейки по река Дунав в околностите на Габчиково.

В Унгария Дунавският паспорт от предишни години се реализира, но този път в онлайн формат. Създадена е уеб страница и игра – тестове.

В Австрия Юни е месецът на Дунав със специализиран уебсайт за австрийския ден на Дунав: www.danubeday.at; приложение за обучение / тест PLAY DANUBE (само на немски език); онлайн събитие с известна телевизионна звезда за деца; Много неща в социалните медии (кампания с видеоклипове) и др.

В Сърбия екипът за Деня на Дунав създаде платформа на своя уебсайт: www.srbijavode.rs, който включва образователни кратки филми за забележителностите на река Дунав и викторина за участниците, ако искат да проверят своите знания за реката!

Денят на река Дунав насърчава хората да погледнат отвъд националните граници и да помислят за многото народи, живеещи в басейна на най-дългата европейска река. В целия регион правителствени, неправителствени и частни организации от сектора работят заедно, за да направят 16-то отбелязване Деня на река Дунав най-доброто измежду досегашните.

Днес, 29 юни, 14-те страни от басейна на река Дунав празнуват деня на най-големата речна система в Европа, заедно с хората и дивата природа, които разчитат на нея. Тези държави са: Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна. През 2019 г. над 200-те събития се състояха в целия басейн от двете страни на реката в Деня на Дунав.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!