Гърция с нови изискване за пристигащите със самолет от България

Пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния от вторник, 28 юли 2020 г. ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR-тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция, съобщават от Пресцентъра на Външно министерство.

Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Пътуващите трябва да бъдат тествани лабораторно с РТ-ПСР чрез вземане на секрет от устата или носа. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.

Във вторник – 28 юли, и сряда – 29 юли, пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането си в Гърция.

В сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция. Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство, също задължително преди пристигането си попълват в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код.

Туристите могат да преминават само през ГКПП „Кулата-Промахон“ със сертификат за негативен резултат от PCR-тест, издаден в рамките на 72 часа преди преминаване на границата. До 4 август влизането и излизането от Гърция на гръцки граждани, на притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, на граждани, чието основно местоживеене е в Гърция, на товарни камиони за превоз на стоки, както и на граждани, пътуващи по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания (което се доказва с подходящите документи), е разрешено единствено през ГКПП „Кулата- Промахон“ и ГКПП „Маказа-Нимфеа“.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!