Старите настинки може би пазят от Covid-19

Спомените на имунната система на човек за стари настинки, причинени от по-малко вредни роднини на коронавирус, могат да бъдат обяснение защо covid-19 влияе на различните хора толкова различно, съобщава The Brussels times.

Предишни проучвания от Института La Jolla в Съединените щати и шведско проучване от Института Каролинска, публикувано през юни, установиха, че хората, които не са тествали положителни антитела за Covid-19, все още могат да покажат това, което е известно като T-клетъчно-медииран имунитет към вируса.

В проучване по-рано тази година изследователите от Имунологичния институт Ла Джола в Съединените щати откриха, че между 20 и 50 процента от хората, които не са били изложени на Covid-19, все още носят Т-клетки, които сякаш разпознават и действат на новия коронавирус.

Това са така наречените памет Т-клетки, различна част от специфичната имунна система от нашите антитела, които също се научават да разпознават определени инфекциозни агенти, за да можем да ги атакуваме, ако се заразим отново.

Теорията е, че тези хора преди това са били заразени от „по-добри“ братовчеди на вируса covid-19, коронавирусът, който причинява настинки, и че те все още имат Т-клетъчна защита срещу тях, която също реагира на covid- 19.

За да бъдат напълно сигурни, че техните проби наистина идват от хора, които не са били изложени на инфекция с covid-19, същите изследователи извършиха ново проучване , разглеждайки проби от 2015 г. до 2018 г., когато covid-19 не съществуваше. В тях те откриха Т-клетки, които реагираха както на вирусни последователности на вируса на детската настинка, така и на новия коронавирус (Covid-19) или sars-cov-2.

Проучванията сочат, че части от популацията, които преди са имали този вид настинка, носят спяща имунна система, което им дава начало – защита, която ги прави не толкова болни, или може би изобщо не получават никакви симптоми. „Но преди да го знаем, са необходими още изследвания върху хора и животни“, казва Маркъс Бъгърт от Каролинска институт.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!