Приказка за Веселата гара

Соня Мачорска

Продължаваме да съчиняваме приказки с различни заглавия, подобни на онези, които пишеше невероятният италиански разказвач Джани Родари.

За следващата седмица ще очаквам Приказка за Тъжното паяче. Може да ми изпращате и рисунки-илюстрации. Може да пишете под публикацията в сайта, в полето „Вашият коментар“, под статията. Може да ми я предадете лично в понеделник пред Библиопощата от 11 до 12 часа, ако сте от Видин или да я изпратите на електронната ми поща: danubebridge2@abv.bg, или по месинджъра на Фейсбук: Sonya Kirilova Machorska. Не забравяйте да си напишете името, на колко години сте, от кое училище сте и къде живеете в момента. Приказките трябва да получа до 12 часа в понеделник (24 август), а ще бъдат публикувани на другия ден, във вторник.

Приказка за Веселата гара

Антон Тодоров, 13 г., град Лом

Веселата гара била предпочитано място за отдих и почивка за не малко хора от близкото китно планинско градче Родопа. То било сгушено някъде в полите на Рила и Пирин. Въздухът там бил толкова чист, а самото място – толкова прохладно през горещите месеци от годината, че не малко туристи от страната и чужбина гостували и отсядали за по няколко дни в градчето.

Но Веселата гара била доста по-посещавано място и от града. Тя привличала толкова много хора, освен с винаги вежливия си и услужлив гаров персонал, а също така и с основното си предназначение – на свързочна железопътна линия, която разпределяла преминаващия пътнико-поток към всички направления в цялата страна.

На Веселата гара човек можел, докато търпеливо изчаква връзката си – да изпие спокойно чаша ароматно кафе, което се отглеждало в района на гарата, а и в летния сезон е разгара за прибиране на годишната реколта от кафеени зърна. Целият наличен гаров състав бил зает с прибирането на тазгодишната реколта от кафе, която се обработвала всяка година точно в средата на месец август – в деня, когато народът ни почита Голяма Богородица, а природата вече след Преображдане в началото на месеца вече се е обърнала в очакване на зимата.

От сутрин до вечер компания на всички пътници, преминаващи през Веселата гара, правела дежурната и винаги усмихната касиерка кака Гинка Борисова. Тя посрещала всеки пътник с чаша ароматно планинско кафе, вежлива усмивка, учтиво и с въпроса: „Накъде така?“, за да разбере дали именно Негово Величество Пътника има нужда от нещо за четене или просто бърза да попита кака Гинка на кой коловоз е композиран неговият влак. Изобщо, ако някога през Веселата гара преминавал натъжен или замислен човек за ежедневните си грижи и проблеми, щом попаднел на билетното гише при кака Гинка, настроението му веднага се оправяло, човекът се разведрявал след закачливото и шеговито подвикване или смешка от страна на вечно усмихнатата стопанка на най-Веселата гара в целия свят!

Приказка за Веселата гара

Стефан Симеонов, 10 г., СУ „Цар Симеон Велики“ – град Видин

Имало едно време в град Радомир една гара. Тя била много самотна, защото никой не говорел с нея. Студенти и възрастни бързали да „хванат“ места във влака и никак не им се говорело. От време на време прелитало по някое и друго птиче или минавало бездомно куче, но и те не се задържали дълго.

Един ден влакът за Ловеч се развалил и трябвало да остане известно време на гарата. Той забелязал, че гарата е омърлушена и я попитал защо е унила. Тя му разказала всичко и как й е самотно, защото никой да не си говори с нея. Влакът й съчувствал и решил да се сприятелят. От тогава гарата никога не била тъжна, станала усмихната и харизматична. Влакът се оправил от проблема и станал най-бързият влак за Ловеч в цяла България! А Гарата вече се усмихвала не само на него, когато пристигал, а и на всеки друг влаккойто преминавал по релсите, дори без да спира.

Поуката е, че за всеки влак си има гара… и че никога не трябва да губите надежда!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!