„Корона“ раздели проект

Соня Мачорска

От двете страни на западната българска граница стартира трансграничен проект по ветроходство. Той е между Туристическо дружество „Бонония“ – Видин и Сдружение „Лазурис“, Долни Милановац, община Майданпек, Сърбия, по програма Interreg-IPA CBC Bulgaria – Serbia, Проект „Ветроходство по Дунав“, СВ 007.2.03.076.

От българска и сръбска страна участват по 40 деца и младежи, които в момента провеждат първите си тренировъчни лагери. Разделени не от границата между двете държави, а от коронавируса. Преди да потеглят с лодките по Дунав, младите ветроходци започват в по-тихи води – в Рабишкото езеро в България и в Борско езеро – в Сърбия. Периодично ще имат дигитална връзка, която ще ги свързва в тази непланирана за годината ситуация.

Идеята за обучение по ветроходство и разширяване дейността на ТД „Бонония“ с водни спортове е на Мартин Петров, член на Управителния съвет на Дружеството. Той, заедно с капитан Кристиян Стоянов, поемат подготовката на децата и младежите. Поръчаните и закупени ветроходни лодки „Топаз Омега“ са от Обединеното кралство, заедно със съответно оборудване – двигатели, колесари, колички, спасителни жилетки, спортни платна, неупрени и др. „Topaz Omega“ е една от най-успешните лодки. Тя е универсална и лесна за сглобяване, идеална за развлекателно плаване, обучение или състезания.

След приключване на тренировъчните лагери в България и Сърбия, предстои провеждането на празник във водите на Дунав при Видин. Тогава участниците в Проекта ще демонстрират своите умения пред публика. Ръководителите на Проекта се надяват много млади хора да бъдат привлечени към занимания по ветроходство – както във Видин, така и в Долни Милановац.

До 1995-1996 година във Видин е съществувал Морски клуб към ОСО (Организация за съдействие на отбраната). Тогава младежите са се подготвяли за ролеви сигналчици, водолази, водо-моторен спорт, подводно ориентиране и водачи на лодки военен тип „ЯЛ-6“ за регатата “3 март”, която е валидна за държавното първенство за този вид лодки и се провежда вече повече от 64 години.

Снимки: Проект „Ветроходство по Дунав“

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!