Без карантина за пристигащите в Белгия и от Североизточна България

От 3 септември 2020 г., Североизточният район на България (Варна, Добрич, Шумен, Търговище) отпадна от списъка с „червени зони“ за пътуване, публикуван на сайта на Федералната служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие на Кралство Белгия и преминава в списъка с „оранжев код“ , съобщават от Пресцентъра на Външно министерство днес. Пътуващите от тази зона следва да проявят повишено внимание и подлежат на препоръчителна карантина и тест.

Актуална информация за зоните може да бъде намерена на следните линкове: https://diplomatie.belgium.be; http://www.info-coronavirus.be. Кодът на зоните се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка и препоръчваме на гражданите да потърсят актуална информация непосредствено преди предприемане на пътуване към Белгия.

Считано от 1 август 2020 г. всички лица, пътуващи за Белгия, независимо от зонирането по държавите и вида транспорт, следва да попълнят не по-късно от 48 ч. преди пристигането си формуляр Public Health Passenger Locator Form, който следва да бъде изпратен по електронен път през сайта: https://travel.info-coronavirus.be.

Към 3 септември 2020 г. България попада в следните зони: Северозападен район на България е определен като „зелена“ зона – няма ограничения при пътуване.Части от България включени в т.нар. „оранжева зона“ за пътуване са: Югозападен район: София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил; Югоизточен район: Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора; Южен централен район: Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали; Североизточен район: Варна, Добрич, Шумен, Търговище; Северен централен район : Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра; При пътуване до Кралство Белгия от тези зони подлежите на препоръчителна карантина и тест.

При пътуване до Кралство Белгия от „червена“ зона подлежите на задължителна карантина от 14 дни и тест на територията на Белгия. Пътуващите се уведомяват чрез SMS, че са карантинирани. Тестът задължително се извършва на територията на Белгия. При отрицателен тест карантината НЕ отпада автоматично, а само по указание и преценка на белгийските здравните власти.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: Embassy.Brussels@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!