Онлайн брифинг за журналисти

Соня Мачорска

Технически онлайн брифинг за журналисти се проведе днес с участието на четирима български европейски депутати: Андрей Ковачев (ЕНП), Петър Витанов (БСП/ Прогресивен алианс на социалистите и демократите), Илхан Кючук (АЛДЕ/ДПС) и Ангел Джамбаски (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти). Брифингът се проведе два дни преди заседанието на Европейския съюз в понеделник, пети октомври, втора точка от дневния ред на коята е Резолюцията за България.

Андрей Ковачев сподели, че предстои пленарна сесия с основна тема: Създаване на механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Механизъм, който касае съблюдаване върховенственото на закона и свободата на медиите във всяка държава от ЕС, вкл. и България.

Петър Витанов: Най-важното от предстоящата сесия в понеделник са дебатите около Резолюцията за България. Той сподели, че подобен тон като този на Резолюцията за нашата страна не е характерен за Брюксел и не търпи коментар.

Илхан Кючук: Дискусията за България, която предстои в ЕП, ще се състои и не бива да се бяга от нея. Той каза, че подобни дебати е имало и за други страни-членки на Алианса – Полша, Унгария, Испания (Каталуния) и подчерта, че трябва да се свиква с този маниер на дискусии, на противопоставяне на идеи и пр. Това не е дебат срещу българския народ или българската държава. Това е дебат, който се води за принципи, които, ако се нарушават, следват наказателни санкции.

Ангел Джамбазки заяви отново своята позицията и на представяната от него партия МВРО, че са против всякакви наказателни механизми от страна ЕС по отношение на държавите-членки и оценки на отделни държави. И това мнение няма нищо общо с факта дали ВМРО е в опозиция или на власт. Защото това няма връзка с финансите. Всички нарушения, кражби и пр. трябва да са обект на разследване на наказателния кодекс на една държава.

Депутатите нееднократно подчертаваха, че Резолюцията няма правен акцент, но има значение за международния авторитет на България.

Модератор на онлайн брифинга беше Теодор Стойчев, ръководител на Бюро на Европейския парламент в България.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!