Гърция временно oгpaничaвa пpeминaвaнeтo пpeз ГKΠΠ „Πpoмaxoн

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, в някои области на Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За зоните попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено ) е забранено движението в интервала от 00.30 ч. до 05.00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (проблеми, свързани със здравето).

Вследствие на усложнената епидемиологична обстановка в окръг Серес, времено се спира и движението на ГКПП Кулата – Промахон в интервала от 00.30 ч. до 05.00 ч. В този интервал гръцките гранични власти ще пропускат през ГКПП Промахон на влизане в Гърция леки автомобили и автобуси само с гръцки граждани. Товарните автомобили ще бъдат пропускани без промяна, както досега.

Считано от 06.00 ч. на 29.10.2020 г. степента на риск за окръзите Серес и Йоанина (Янина) се повишава на ниво 4 (червено), следствие на което може да бъде наложена забрана за движение, както извън, така и вътре в съответните области.

Считано от 06.00 ч. на 29.10.2020 г. се повишава и нивото на риск до ниво 3 (оранжево) на област Родопи, с център гр. Комотини.

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията covid-19 (https://covid19.gov.gr/covid-map), към момента в ниво на риск 3 (оранжево) са и окръзите Кавала и Серес в област Източна Македония и Тракия.

Горепосочените мерки и ограничения ще се прилагат до 09.11.2020 г. След тази дата на база на развитието на епидемиологичната обстановка ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти.

Българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция през сухопътните, морските или въздушните граници на страната при наличие на отрицателен тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната, и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Формулярът е достъпен на адрес: https://travel.gov.gr/#/. Изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест не важи за деца, които към момента на влизане в страната не са навършили 10 години.

Влизането в страната с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП „Кулата-Промахон“, като изход от страната е възможен и през ГКПП „Маказа-Нимфея“. През ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ се пропускат само товарни автомобили с един водач, след представяне на QR код.

На влизане в Гърция през ГКПП „Маказа“ могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с разрешено пребиваване в Гърция. Тези граждани няма да се пропускат от 23 ч. до 7 ч. в двете посоки.

Водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари през ГКПП „Маказа“, се допускат за влизане в Гърция, след представяне на QR код, по всяко време на денонощието.

През ГКПП „Капитан Петко войвода“- „Орменион“ гръцките гранични власти ще пропускат само товарни автомобили, след представяне на QR код.

През ГКПП „Ивайловград“ – „Кипринос“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат в двете посоки никакви превозни средства.

При нужда от съдействие, българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg, embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!