Гърция повиши нивото на риск в три района

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка Гърция повиши до ниво 4 (червено), а именно „повишен риск“, районите на Лариса, Солун и Родопи, считано от 06.00 ч. на 30.10.2020 година , съобщават от Пресцентъра на Външно министерство. Така заедно с Касторя, Янина, Козани и Серес „червените“ области стават седем, като не се изключва в най-високата степен на риск да бъдат включени и други области.

Към момента в Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено ), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (проблеми, свързани със здравето).

По данни на посолството ни в Атина до 06.00 ч. на 02.11.2020 г. в областите Лариса, Солун и Родопи няма да се прилагат общите мерки, предвидени за ниво на риск 4. Забраната за движение извън тях ще се прилага само в интервала 00.30 ч. до 05.00 ч.

За срок от 14 дни се повишава до степен 3 „оранжево“ нивото на риск за районите на Пела, Драма, Еврос, Ксанти, Килкис (Кукуш), Кавала, Пиерия, Иматия и Халкидики. Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията Сovid-19 в Гърция (https://covid19.gov.gr/covid-map) към момента в оранжево са още и Атика, Беотия, Тира, Пирея и Трикала.

Припомняме, че в интервала между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ не се пропускат граждани с туристически цели. Изключение се прави за товарните автомобили.

Сред ограничителните мерки в „червената“ и „оранжевата“ зони са и задължително носене на предпазни маски в такситата, леките автомобили, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Маските са задължителни и в професионалните МПС, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници. За районите от ниво на риск 3 и 4 максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

При нужда от съдействие, българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg, embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!