Откриват скоро АГО и лаборатория за ковид във Видин

Соня Мачорска

Пресконференция за ковид-обстановката в област Видин се проведе днес, ръководена от областния управител Момчил Станков, председател на областния кризисен щаб. В пресконференцията участваха още д-р Найденова, и.д. управител на Борда на директорите на МБАЛ „Света Петка“ и д-р Владински, директор на РЗИ – Видин.

Д-р Найденова увери, че Видинската болница е подготвена за приемане на заразени с ковид инфекция пациенти. В момента в инфекциозното отделение работят шестима лекари и осем медицински сестри, по график. Вътрешно отделение може да приеме 30 пациенти, фтизиатрично – 24, детско – 35 и ОАРИЛ – 6.

След като през пролетта във Видинската болница имаше доста заразени медицински лица, ръководството на лечебното заведение е направило необходимото, за да може още в Спешния център пациенти със съмнение за инфекциозно заболяване да се изолират в самостоятелни помещения, където да им бъдат взети проби за съответен тест и да им бъдат направени нужните медицински манипулации.

Очаква се през ноември да заработи и лаборатория за ПСР-тестове в помещенията, оборудвани преди няколко години за инвазивна кардиология. Там ще има и рентген само за инфекциозно заболели или със съмнение за инфекция. Апаратът е поръчан преди два месеца. Има подготвен персонал, д-р Владински е обещал съдействие за лицензиране на бъдещата лаборатория.

За последните 14 дни в областта са направени 2100 ПСР-теста. Днес до 10,00 часа са излезли резултатите за още 35 новозаразени с коронавирус – контактни и нови лица.

Д-р Найденова и Момчил Станков увериха, че Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница скоро ще бъде разкрито отново. То беше затворено през февруари тази година поради липса на персонал.

Няма нови паралелки или групи от детските градини в областта, минали на онлайн обучение, освен досегашните три, беше уточнено на пресконференцията.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!