Няма притеснение за Видинската болница

Соня Мачорска

Трета поредна пресконференция за болницата във Видин се проведе днес с представители на Общинския съвет и Общината. Това се случва два дни, след като не се състоя насрочената за втори ноември извънредна сесия на местния парламент, по искане на 13 съветници, заради липса на кворум. Тогава организаторите направиха импровизирана първа пресконференция, вчера Кризисният щаб, ръководството на болницата и РЗИ направиха втора за разпространението на ковид-19, вкл., като засегнаха и проблемите на болницата.

Генади Велков, председател на Общинския съвет в града, увери, че няма незаинтересовани общински съветници за състоянието на болницата. Той спомена двете извънредни сесии на ОбС, на които не се е взело решение за учредяването на фонд „Здраве“, тъй като Общината не може да отдели исканата за това сума от 200-250 000 лева. И се аргументира с документи за стари задължения на институцията, които сега трябва да се погасяват. Цитира доклад след финансова проверка от 2016 година, в която за просрочени плащания по заем Общината дължи над 9 млн. лева. Документ, който не е бил заведен по надлежния ред в счетоводството.

Цитира и писмо по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ от преди 20 дни за възникнало задължение на Общината по сключен договор за безвъзмездно финансиране с МОСВ, съфинансирана от европейски фонд за Пречисвателната стация, за неусвоен аванс в размер на над 6 550 хиляди лева – пари, които трябва да се платят в 14-дневен срок.

За близо 400 000 лева към Общината претендират транспортни фирми за превоз на ученици. Тези искове са предадени на Прокуратурата.

Борислава Борисова, зам.-кмет на Общината, каза, че Общината е загрижена за болницата и са в непрекъснати контакти с ръководството. Към момента за нуждите на болницата са предоставени два общински апартамента, скоро ще бъде предоставен и трети за гинеколог, който ще дойде да работи тук, а има готовност и за още два. Борисова добави, че част от медицинския персонал на общинските учебни заведения работи и на допълнителен трудов договор в болничното заведение.

Валери Цветанов, председател на групата общински съветници от ГЕРБ, каза, че най-добрата помощ за болницата са личните дарения, а не извънредни сесии и че те, като партия, са го доказали. Той цитира част от изказване на д-р Борислав Милчев на една от извънредните сесии на ОбС, в което той казва, че финансово болницата е стабилна. Има кадрови проблем, каквито има в почти всички български болници.

Три пресконференции по проблемите на Видинската болница в три поредни дни… Остава само да се надяваме, че скоро поне децата на Видин ще се раждат във Видин, а не – в Лом или Монтана.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!