Нови изисквания за пътуване до/през Словакия от 16 ноември

Службата за обществено здраве на Словашката република (СР) издаде постановление № 25/2020 от 13 ноември 2020 г., с което се въвеждат нови изисквания за влизане, престой и транзитно преминаване през страната, съобщават от Външно министерство.България отпада от т.нар. зелен списък на по-малко рисковите държави.

Лица, които влизат с цел пребиваване на територията на СР от 7 ч. сутринта на 16 ноември 2020 г. от страни, които са членки на ЕС и не са включени в т.нар. зелен списък, в т.ч. и от България, са длъжни: да се регистрират на интернет-страницата с адрес: http://korona.gov.sk/ehranica, предварително или най-късно при влизане; да бъдат в домашна изолация до получаване на отрицателен резултат от RT-PCR теста за COVID-19. Ако не получат резултат от теста и ходът на изолацията е без признаци на зараза, изолацията приключва на 10-ия ден.

Като алтернатива на задълженията за регистрация и изолация, пътуващите могат да представят удостоверение за отрицателен резултат от RT-PCR тест за Covid-19, извършен в лаборатории извън територията на СР, в рамките на 72 ч. преди влизане в страната.

В указа на Службата за обществено здраве на СР се предвиждат изключения от тези правила. Те важат и за т. нар пендлери ( лица, ежедневно пътуващи на работа в друго населено място в съседни държави ), които трябва да носят със себе си попълнен и заверен от работодателя формуляр удостоверяващ, че работят на територията на съседна държава. Режимът на освобождаване, приложим на границите с Чехия, се прилага при същите условия и на границите с Полша, Унгария и Австрия.

Други промени: товарният транспорт преминава вътрешните граници без ограничения; транзитното преминаване през територията на СР е в рамките на 8 часа без спиране, с изключение за зареждане с гориво; от 16 ноември 2020 г. се преустановява извършването на антигенни тестове на външната граница с Украйна на лица, влизащи на територията на СР.

Словашката република засега не предвижда затваряне на гранични пунктове. Компетентните органи ще извършват проверки на случаен принцип за спазването на задълженията, произтичащи от това постановление, предимно през часовете на интензивен трафик на границата.

В случай на неспазване на условията, посочени в постановлението на Службата за обществено здравеопазване, се налагат глоби в размер до 1000 евро при плащане на място или 1659 евро – по банков път.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!