Хиляди чакаха да се поклонят пред мощите в Тумане манастир

Соня Мачорска

Над 5000 човека смирено чакаха своя ред, за да докоснат и да се помолят пред мощите на св. Зосим. Днес, на храмовия празник на манастира, хората търсеха изцеление за своите болести и се молеха за здраве. Молитви се отслужваха на всеки час, цялото пространство пред манастира беше озвучено, свещеници служеха и в храма, и в специален навес в двора.

Интересът към този манастир е изключително голям, защото броят на изцелените тук непрекъснато расте. Пред пещерата, където е живял отшелникът Засим, винаги има хора, които се молят и благоговейно докосват неговата обител. В подножието тече изворче, от което хората отнасят със себе си вода… А наоколо високи вековни дървета продължават „да повтарят“ легендата за това място…

Името на манастира се свързва с няколко легенди за Милош Обилич, прочут косовски герой. Милош е роден в близкото село Кобилье (Kobilje) и е имал замък в близкото Дворище (Dvorište). По време на лов той неволно ранил отшелника Зосим Синаджит, който живеел в намиращата се наблизо пещера. Когато го завел на лечение, отшелникът му казал:“ Ту мани“, т.е. „няма лечение – оставете ме да умра там“. Както и станало.

За да изкупи греха си, Милош издигнал манастир-дарение, в който поставил мощите на Зосим. Докато строил манастира, пристигнала покана от Княза да отиде на бой. , “Ту мани, па дођи на Косово“ (Остави това и ела в Косово). Така, от двете думи „ту мани“, манастирът получил името Туман.

Точното време на построяването на манастира не е известно. За първи път се споменава в преброяването 1572/3 години от времето на султан Мурат III, когато се определя иместонахождението на манастира край село Туман.

През втората половина на 16 век в този манастир е написано литературно произведение – апокрифната колекция Туман. По времето на Кочина крайна манастирът е опожарен от турците.

Той е възстановен през 1797 г., а през 1879 г. манастирът е силно повреден при земетресение. През 1883 г. са извършени ремонти, а през 1910 г. църквата е разрушена. Балканските войни забавят строителството на новата църква, така че сегашната е построена едва през 1924 година.

Манастирът Тумане е православен манастир на епархията на Браничевската сръбска православна църква. Намира се в долината на Голубац на брега на едноименния поток, на 12 км от Голубац.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!