Приказка за Пауна и лъжичката

Соня Мачорска

Продължаваме да съчиняваме приказки, подобни на онези, които пишеше невероятният италиански разказвач Джани Родари. Всеки вторник само в сайта https://danubebridge2.com!

За следващата седмица ще очаквам Приказка за Магарето и шапката. Може да ми изпращате и рисунки-илюстрации. Може да я изпратите на електронната ми поща: danubebridge2@abv.bg, или по месинджъра на Фейсбук: Sonya Kirilova Machorska. Не забравяйте да си напишете името, на колко години сте, от кое училище сте и къде живеете в момента. Приказките трябва да получа до 12 часа в понеделник (30 ноември), а ще бъдат публикувани на другия ден, във вторник, 1 декември.

Приказка за Пауна и лъжичката

Антон Тодоров, град Лом

Паунът Христо бил много, даже твърде злояд малък паун. Иначе във всичко бил първенец, дори и медали печелел в училище. Бил умникът на класа в училището за птици. Но, щом станело дума за ядене, той бил много придирчив относно това, което имало в чинията му и още повече – към това, което слагал в устата си.

Майката на малкия Христо – Яна решила да се обърне за съвет към най-известния специалист по хранене и диететика в България – проф. Бойкова. Тя я посъветвала да започне да слага на трапезата златна лъжичка, която щяла бързо да възвърне апетита на сина й и любовта му към храната. Но от къде Яна да намери златна лъжичка за сина си? Поразпитала тя из квартала дали някой не е чувал за златна лъжичка. Пуйката Диди, тяхна съседка, била чувала за златна лъжичка, която била заровена дълбоко в гората.

Ходила Яна в гората, търсила, ровила – нищо не намерила. Но един ден, докато си тичал на поредната тренировка из гората, паунчето Христо се спънал в нещо. Разровил той пръстта и що да види – златна лъжичка! Занесъл я вкъщи, почистил я, а тя мигом литнала към купата му с пилешка супа за обяд и започнала да кръжи над нея. Христо се протегнал към златната лъжичка, сграбчил я у с апетит изкусал супата си, че даже поискал и допълнително. От този ден нататък супата станала предпочитаното и любимо ястие в менюто на нашия малък голям герой.

Ето как историята за злоядото паунче се превърнала в пример за това как всеки, благодарение на волята си, а понякога и на случайността, може да намери сили и средства да се пребори със слабостите и страховете си.

Снимка: Уикипедия

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!