Румънското правителство прие закон срещу циганската омраза

Така нареченият „антициганин“ в законовия акт, подписан от румънския президент, се определя като „словесни и физически прояви, насочени срещу ромите“, основани на омраза. Както съобщава агенция ТАСС, атаките срещу организациите на ромското малцинство, техните места за поклонение, традиции и език също попадат в това определение.

Сега публичното разпространение на такива идеи може да доведе до лишаване от свобода в Румъния за период от 3 месеца до 3 години. Ако говорим за създаването или подкрепата на анти-ромска организация, срокът може да бъде от 3 до 10 години.

Циганите са едно от най-големите национални малцинства в Румъния; според официалните данни те наброяват над 600 хиляди души, което е около 3% от всички жители на страната. В същото време редица социолози смятат, че всъщност може да има 3 пъти повече роми, тъй като много от тях не се самоопределят като такива, защото се страхуват от дискриминация срещу тях и се оплакват от нея пред международни организации.

В същото време отношението към тях в Румъния е дългогодишен социален проблем, тъй като значителна част от румънците, според проучване на Института за оценка и стратегия, разглеждат ромите като етническа група, склонна към различни престъпления. На първо място, на кражби.

Циганите на територията на съвременна Румъния, според редица историци, се появяват през втората половина на XIV век. По време на Втората световна война те също са били жертви на нацистката политика за геноцид.

Снимка: perceptivetravel.com

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!