СУ „Цар Симеон Велики“ прие наградата „Сграда на годината 2020“

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова предадоха наградата от националния конкурс „Сграда на годината 2020“ за обект „Консервация, реставрация и експониране на сградата на „СУ Цар Симеон Велики“, връчена в категория „Социална инфраструктура – сгради образование”, съобщиха от Пресцентъра на Общината. На срещата присъстваха началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, изпълняващият длъжността директор на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова, съпругата и двете дъщери на дългогодишния директор на училището Венцислав Станев, починал наскоро.

„Позволете ми да връча на екипа на гимназията и посмъртно на най-заслужилия човек, който три мандата назад стартира проекта за реновиране на сградата – Венци Станев. Искам този приз да краси училището и да ни напомня за него, за огромния му авторитет и огромното му желание една от първите пет построени гимназии в България да се реновира. Посвещавам тази награда на него“ – заяви д-р Ценков. Той допълни, че Общината е кандидатствала в националния конкурс за първи път с обект за устойчивата градска среда и с още две сгради, като изрази убеждението си, че Видин все повече ще влиза в полезрението на България и на Европа. След това той връчи приза на ръководството на училището и на семейството на Венцислав Станев. „За Венци училището беше дом. Той наистина вгради своята душа, своя дух и остави своя отпечатък в училището като сграда, като организация и взаимоотношения между колегите и дълбоко се надявам, че винаги ще го помним с това“ – каза съпругата му Нели Станева и благодари с вълнение.

От името на учители и ученици благодарност изрази също Ирена Гъркова: „Приемам тази награда като награда за всички наши усилия и наистина като един паметен знак за Станев, който отдаде, за съжаление последните си години в образованието, на превръщането на това училище не само в най-доброто, но и в най-красивото“.

„Венци Станев е емблема на видинското образование и ще остане завинаги в нашите сърца. Той връчи много златни значки, на всички отличници през годините и на много ученици, успешно представили се на различни мероприятия. Затова ще връча днес на Нели една златна значка, която е символ на СУ „Цар Симеон Велики“. Тя ще бъде спомен за децата и внуците му и ще разказва какво е направил за нашата гимназия“ – с тези думи Веселка Асенова изрази почитта си по време на вълнуващата среща.

Припомняме, че при провеждането на официалната церемония за връчването на наградите в националния конкурс „Сграда на годината 2020“, която се състоя на 21.12.2020 г. в София, д-р Ценков заяви, че отличието за СУ „Цар Симеон Велики“ трябва да отиде при учителския колектив и неговото място е в учебното заведение. Днес обещанието беше изпълнено. Статуетката вече е в своя дом и ще стане част от историята на най-старото училище във Видин.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!