Хванаха Кръста в Тунджа

Соня Мачорска

Калоферци изиграха своето Ледено хоро в Тунджа на Богоявление, въпреки забраната!

Богоявление – един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически, в различните християнски традиции, празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово и днес различните християнски деноминации го празнуват различно).

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Така се обновява светената вода в храмовете и от нея всеки си носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

В Испания, Мексико и др. по традиция децата пишат писмо до Тримата крале (царе) и го изпращат дни преди деня на Богоявление. На много места е традиция да се остави нещо за ядене и пиене (обикновено някакъв алкохол или вино и сладкиши) за Тримата Царе и камилите им. На другата сутрин съдовете се оказват празни, а вместо това се появяват подаръци.

В популярният фолклор Бефана посещава всички деца в Италия на Богоявление, като пълни чорапите им с бонбони и подаръци ако са били добри, или въглен (също и черен бонбон) ако са били непослушни. Семейството на детето обикновено оставя малка чаша с вино и чиния с няколко залъка храна за Бефана. Често е представяна като стара жена, която лети на метла, облечена с черна роба и цялата в бонбони, подаръци или и двете.

Тримата влъхви (английски: Three Wise Men или Three Kings в превод – Тримата мъдреци или Тримата царе) е общоприето название в западноевропейската традиция на влъхвите, поднесли даровете си на малкия Иисус Христос на Рождество. В Евангелието не се казва нищо повече за тях. Едва през Средновековието възниква традицията с назоваването на техните имена и приписването им на царския сан. Според западноевропейските разбирания, влъхвите са трима – Каспар, Мелчор и Балтазар и имат царски произход. В някои държави, като Италия, „Празникът на тримата влъхви“ е неработен ден.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!