Португалия иска тест и за 2-годишните

Всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят, преди качване на самолета, негативен PCR тест не по-стар от 72 час, съобщиха от Пресцентъра на Външно министерство. Това изискване не се прилага за деца до 24 месечна възраст. Гражданите на държавите-членки на ЕС и на държавите, които са част от Шенгенското пространство, гражданите на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на горното изискване са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане в страната ще бъдат упътени от компетентните власти да направят теста за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат до излизане на резултата. Препоръчват се само наложителните пътувания от и към страни-членки на ЕС или асоциираните към с отчетени между 150 и 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 жители през последните 14 дни (Германия, Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Словакия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Швеция).

Пътниците, пристигащи в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, подлежат и на задължителна 14-дневна карантина, след пристигането си в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Всички пътници, пристигащи на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, трябва да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

При пътуване до Мадейра и Порто Санто всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на https://madeirasafe.com. Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което пътникът ще продължи към мястото на настаняване и там ще остане в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на около 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат следните опции: 1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или 2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали. В тези случаи разходите за настаняване се начисляват на пътника.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета. Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането. При пътуване до Азорските острови всички пътници трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област. При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган. Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството в Лисабон на телефони: +351 213 976 364, +351 213 976 367 и +351 933611337 или на е-мейл адрес: Embassy.Lisbon@mfa.bg
Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!