Как Русия побеждава вируса

За „covid“ в страната сега напомнят само маските на руснаците. Много страни затягат ограниченията, наложени поради коронавируса. Европа е покрита от нова вълна на блокиране, Русия на практика се върна към нормалния живот. Журналистите на австрийското списание Der Standard се опитаха да намерят „подмолни камъни“ в руската стратегия, но бяха принудени да признаят, че избраният от нея път е най-доброто решение, което спаси мнозина от фалит.

Според авторите на материала, в Русия често може да се видят хора с маски, но те са спусни така, че носът, а понякога и устата да не са покрити. Оказва се, че личните предпазни средства са необходими само за някои случаи. Например, в обществения транспорт има режим на маски, но поне една трета от пътниците имат маска или на брадичката си, или изобщо няма такива, което в някои случаи се наказва със значителна глоба от 5 хиляди рубли. Въпреки това, като правило, в метрото или в автобусите за тези нарушения контрольорите си затварят очите.

Русия е променила стратегията си. Според журналистите, маските са може би единственото нещо, което все още напомня за пандемия в Русия. Ако през пролетта на 2020 г. руските власти въведоха една от най-тежките блокировки в света и принудиха за гражданите да се издават специални пропуски, за да напуснат домовете си, то през есента стратегията напълно се промени. Да, точно по това време втората вълна на коронавирус обхвана Русия, но учебната година в училищата започна по обичайния начин, а останалите ограничителни мерки постепенно бяха отменени. Ресторантите, фризьорите и търговските центрове бяха отворени през последните месеци на миналата година, а ограниченията за публични събития също започнаха постепенно да се премахват от началото на 2021 година. През уикендите в московските паркове е претъпкано: има много хора, децата се забавляват на детските площадки, а родителите им се събират най-вече в кафенетата наблизо. Отвориха се нощни клубове и караоке барове и бяха отблокирани транспортните карти за хора над 65 години в руската столица. Масови събитиясе разрешаваха – само с участието на Путин.

През януари и февруари тази година служителите на реда започнаха наказателни дела срещу участници в неразрешени митинги в Руската федерация, като наред с другото се позоваха на заплаха за общественото здраве. И още през март, на седмата годишнина от анексията на Крим, руският президент Владимир Путин говори на стадион „Лужники“ пред претъпканите трибуни.

Последните ограничения трябва да бъдат премахнати до май. Кремъл иска нормално да празнува православния Великден, Деня на победата и да организира масовото шествие „Безсмъртният полк“, в което до 500 хиляди души участваха преди пандемията от коронавируса. Официалното решение по този въпрос трябва да бъде взето след 20 април.

Снимка: Уикипедия

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!