Работилница за плъсти

Изложба „Видински орнаментирани плъстени килими“ беше открита днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Културната проява е включена в програмата за Великденските празници в града. Тя е свързана с реализирането на проекта „От руното до плъстения килим – възраждане на един древен занаят“ на Сдружение „Видински фонд „Читалища“, с основен партньор Регионален исторически музей (РИМ) – Видин.

В началото на събитието презентация направи директорът на Регионалния музей Десислава Божидарова. Тя посочи, че за пръв път пред публика се представя колекцията „Плъсти”, съхранявана във фонда на отдел „Етнография”, който разполага с втората по големина в България такава колекция. Този вид нетъкани изделия са характерни за бита и културата на номадските народи от най-дълбока древност, разказа Божидарова. Технологията на видинските плъстени килими не прави изключение от познатите начини за изработване на изделия от сплъстена вълна. Последните майстори във Видинско били от Шишенци и работели до около 1956 г. В последните години упражнявали занаята предимно във влашките села, оттам са и събраните в колекцията експонати.

Всеки ден от днес до 29 април деца от няколко видински училища (СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и ППМГ „Екзарх Антим I“) имат възможност да се запознаят със стара българска традиция плъстене на вълна. За първата група ученици от училището по изкуства бе изключително интересно да научат любопитни подробности за малко известния занаят и да наблюдават демонстрация на плъстене от Даниела Димитрова Чокова – единствената жена-майстор на плъстени изделия, която живее във Видин и която изработва и мартеници по тази технология.

Във Видинския музей се пазят 9-10 плъстени килими от Кошава, Неговановци, Покрайна и Брегово. Такива образци от Шишенци и Бойница са описани и от етнографите Маргарита и Нинко Заякови. Предстои издирването на още с помощта на местните читалища.

Между различните български народни текстилни изкуства – декоративно-орнаментирани тъкани, народни шевици, губери и гладки килими, плъстените изделия образуват отделна самостоятелна група.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на Общината Борислава Борисова поздрави организаторите и участниците в инициативата и пожела успех.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!