Другото лице на българските воини

Документалната изложба „16 фотоесета: „ Другото лице на воините ни” откриха в Белоградчик, съобщиха от Пресслужбата на Общината. Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, инж. Борис Николов – кмет на Община Белоградчик, и Ирена Данаилова – съавтор заедно с Георги Генчев, откриха подредената в Художествена галерия „Вълчо Вълчев” експозиция. Изложбата е част от Националния календар, посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

Елена Джунинска – уредник на галерията, направи кратко експозе като подчерта, че експозицията в 16 пълноформатни табла и каталог с разкази за участието на обикновените воини – техните скърби, победи и преживявания, даващи един по- различен поглед към воините.

Значимостта на идеята чрез снимки и разкази да се съхрани паметта за живота и съдбите на участниците във войните, родом от Видинско и Северозападна България, бе акцент в думите на инж. Б. Николов.

Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, отбеляза, че в изданието на един от първите пътеводители за цяла Европа, издаден в Англия – Белоградчишките скали, е мястото, което е отбелязано, че трябва да се види в България. „Така че, не е случайно гостуването на Изложбата на такова фотогенично място”.

Ирена Данаилова подчерта, че реализацията на проекта е отнела три години, като са ползвани снимки и бюлетини на Българска телеграфна агенция, както и разкази и снимки на потомци на участниците във войната.

Гост на събитието бе и проф. Николай Томов от Института по астрономия на БАН, родом от Белоградчик и внук на преводача Йосиф Кенерджи, който е превеждал на английския писател и публицист Хенри Байерлайн, изготвил доклад за границите на България.

Изложбата може да се разгледа до 25 май 2021г. в художествената галерия на Белоградчик.

Снимки: Пресслужба Община Белоградчик

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!