На матурите – целият учебен материал

Националните външни оценявания за 4, 7 и 10 клас и матурите за 12-класниците ще се проведат присъствено в училищата, като от изпитните конспекти няма да отпада учебен материал. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев, цитиран от БНР, отговаряйки на хилядите ученици, които се надяваха все пак част от темите за изпитите да отпаднат заради дистанционното обучение, както се случи миналата година.

Подобно решение се очакваше, тъй като още през април министър Вълчев бе на мнение, че няма предпоставки за отпадане на част от учебния материал, тъй като няма забавяне в темпа на учене, дори по време на онлайн обучението. Освен това, според него редуцирането на материала няма да е честно спрямо учителите, които са преподали съвестно всички теми, а към учениците сигналът би бил: „Не учете“.

По думите му учебната година ще приключи присъствено, като тя ще се удължи за част от децата от 1 до 6 клас. „Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности“, посочи той.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от 4, 7, 10 и 12 клас. „Няма тематично изоставане от предходни години“, категоричен бе министър Вълчев. По думите му има предпоставки изпитите да бъдат проведени при спазването на всички епидемични условия. „Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове“, заяви той.

„Има основание до края на учебната година всички ученици да се завърнат присъствено в класните стаи, ако ситуацията с COVID-19 продължи да се подобрява“, заяви още той, цитиран от БНТ. По думите му обаче това решение ще трябва да бъде взето по преценка на бъдещия служебен кабинет.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!