Честване на 9 май във Видин

С поклонение на Руското военно гробище и тази година бе отбелязан Денят на победата над хитлерофашизма и Денят на Европа, съобщиха от Пресцентъра на Общината. По традиция, десетки видинчани се събраха на мястото, където са погребани руски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, загинали в бой или от раните си при военните действия, водени по нашите земи през есента на 1944 година.

Възпоменателното събитие се организира от Руски клуб „Видин-2002“, със съдействието на Община Видин. На поклонението присъстваха: Максим Петров, ръководител отдел „Външна политика“ в Посолството на Руската Федерация в България, кметът на Община Вееден д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, народният представител Филип Попов и др.

В словото си видинският кмет подчерта, че 9 май е наистина свят ден, защото с победата на Съветската армия се слага край на разпространението на фашизма в Европа. Той допълни, че не бива да се допуска политизиране, когато става въпрос за теми като православието, славянството, братските отношения между народите на България и на Русия. И припомни, че на един от сакралните паметници във Видин – паметникът на воинската слава, е изписано, че „Величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея“. „Не бива да забравяме тази историческа истина. Защото историята е науката, която трябва да ни учи как да живеем по-добре, по-мирно, така че бъдещето да се изгражда върху разумни общи правила“, отбеляза д-р Ценков.

Русия е благодарна на България както за участието в заключителните етапи на Втората световна война, така и за грижата, която се полага за съветските воински мемориали, отбеляза на свой ред Максим Петров. „Сега има опити историята да бъде пренаписана. Знам, че тези опити ще удрят на камък, защото ние помним историята и знаем кое е черно и кое е бяло. Ние също така помним за участието на България в борбата срещу фашизма и в заключителния етап на войната. Ще цитирам няколко цифри, които показват, че признаваме големите заслуги на българските войници: 360 особено отличили се български генерали, офицери и войници са наградени със съветски ордени, а 120 000 души – с медал за победата над Германия във Великата отечествена война. Смятам, че по право можем да кажем, че Денят на победата е наш общ празник“, заяви представителят на руската дипломатическа служба.

След това възпоменателното събитие продължи с кратка програма, включваща рецитал и изпълнение на руски песни.

На финала с едноминутно мълчание присъстващите сведоха глава пред подвига на руските воини. В знак на признание бяха поднесени венци и цветя.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!