Новият служебен кабинет

Министър-председателят Стефан Янев (61 г.) до момента заемаше поста на секретар по сигурността и отбраната в президентството. Бе вицепремиер и военен министър в първото служебно правителство на Румен Радев. Завършил е Военната академия в София и колеж към Националния военен университет във Вашингтон.

Гълъб Донев -заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика секретар до момента в същия ресор на „Дондуков“ 2, заемаше поста на служебен министър и в правителството на Огнян Герджиков.

Атанас Ангелов Пеканов ще е вицепремиер, отговорящ за управление на европейските средства. Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и докторант във Виенския икономически университет, където и преподава. Работил е в Европейската централна банка, участва в стратегическия съвет на президента.

Бойко Рашков – заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;, досегашен член на Правния съвет на президента. Той е доцент по наказателен процес и ръководи Катедра „Наказателноправни науки“ в Юридическия факултет на УНСС. Има дългогодишен юридически стаж, основно като следовател. Той беше директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет.

Министерството на отбраната се поема от Георги Панайотов. Той е дипломат от кариерата. Завършил е „Международни отношения“ в Москва през 1994 г. Беше постоянен представител на България към ООН. Бил е секретар по политическите въпроси в посолството ни в Албания, работил е и в отдел „Югоизточна Европа“ на МВнР.

Външният министър Светлан Стоев е роден през 1960 г. Завършил е УНСС, специалност „Международни отношения”, както и Дипломатическите академии в Москва и Бон. На работа е в МВнР от 1985 г. През 2005 – 2009 г. е посланик в Германия, а последно – в Дания.

Асен Василев стана финансов министър. Завършил университета в Харвард. Той бе съветник на президента по икономическите въпроси. Василев веднъж вече бе служебен министър в правителството на Марин Райков през 2013 г.

Кирил Петков поема икономиката. Харвардски възпитаник, предприемачът и икономист. В началото на 2020 г. двамата публично лансираха предложение за масово тестване на населението, което ще позволи на хората, които не са заразени с COVID-19, да работят спокойно – и така икономиката да не бъде блокирана.

Николай Денков, който поема образованието, е професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. С дълъг опит в работни групи и по различни програми на просветното министерство. Зам.-министър в периода 2014 г. – 2016 г., титуляр в министерството при служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Министерството на правосъдието е оглавено от Янаки Стоилов. Депутат в няколко парламента, включително в VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991 г.). Във ВНС е секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. В мандата 2014 -2017 г. е зам.-председател на Народното събрание. Сега е ръководител на катедра „Теория и история на държавата и правото“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

Министър на туризма е Стела Балтова. Доцент по икономика. До 2007 г. има стаж като търговски съветник към посолството ни в Дания, а и като шеф на дирекция „Външноикономическа политика“ в икономическото министерство. После е заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Служебен министър на туризма в първия кабинет на Радев.

Виолета Колева Комитова е служебен министър на регионалното развитие. Тя е архитект и преподавател в УАСГ. През 2017 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, избрано от президента Румен Радев.

Андрей Стефанов Живков ще е служебен министър на енергетиката. Работил е до 2012 г. в Електроразпределение Столично и до 2018 г. е в ръководството на Електроенергийния системен оператор.

Министър на младежта и спорта стана председателят на българската федерация по модерен петобой (БФМП) Андрей Кузманов. Роден на 4 март 1959 г. в Пазарджик, завършва средно образование в спортното училище „Олимпийски надежди“ в София и висше образование във ВИФ „Георги Димитров“. Многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Президент е на БФМП от 2008 г. и вицепрезидент на балканския съюз по модерен петобой. На 26 април 2021 г. Кузманов беше избран за и. д. президент на европейската конфедерация по модерен петобой.

Христо Бозуков, отговарящ за земеделието, е професор-доктор в областта на селското стопанство и растениевъдството. Заемаше поста в първия служебен кабинет на Румен Радев. Зам.-министър на земеделието в правителството на Пламен Орешарски.

Познатият като член на протестното „Отровно трио“ Велислав Минеков поема културата. Изявен скулптор, многократно награждаван у нас и в чужбина.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров беше депутат в 38-ото и 39-ото Народно събрание от листата на ОДС, областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. – зам.-министър на здравеопазването. Сега се изявява като представител на пациентите – ръководи Център за защита на правата в здравеопазването.

Министър на околната среда Асен Личев се връща в министерство, което познава отлично – работи там 25 години, а повече от 12 години оглавяваше ключовата дирекция по управление на водите. Личев е един от най-добрите ни специалисти в тази сфера

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!