Гърция с нови мерки във връзка с отварянето на страната за туристи

Във връзка с решението на гръцкото правителство за отваряне на страната за туристи, считано от 14 май т.г., Гърция започва поетапно да разхлабва вътрешните мерки, насочени към предотвратяване разпространението на вируса COVID-19, съобщават от Външно министерство. Считано от 14 май 2021 г. българските граждани, които желаят да посетят страната следва да представят: 1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или 2) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината или 3) свидетелство за преболедуване от COVID-19 или удостоверение за придобити антитела в следствие на прекаран COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език. Посочените документи следва да бъдат издадени от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории. Цитираните по-горе изисквания важат и за деца след навършването на 5 години. Освободени от тези изисквания са шофьорите на ТИР.

При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR), включително на шофьорите на камиони.

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ (където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания).

Считано от 14 май т.г. ГКПП Маказа-Нимфея се затваря за пътнически трафик и остава отворен само за товарни автомобили.

През граничните контролно-прокускателни пунктове Кулата-Промахон и Капитан Петко Войвода-Орменион се осъществява, както пътнически, така и товарен трафик, докато през ГКПП Илинден-Екзохи – само товарен. Ивайловград-Кипринос и Златоград-Термес са затворени за движение. Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ и „Капитан Петко Войвода” е разрешено 24 часа, като следва да се отчита, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 00:30 часа до 05:00 часа. Останалите отворени пунктове работят от 7:00 до 23:00 часа.

От 14 май т.г. вечерният час в страната се намалява от 00:30 ч. до 5:00 ч. Премахва се задължението за придвижване след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област. Търговията на дребно(магазини, търговски центрове и пр.) се връща към нормален режим на работа с капацитет до 1 клиент на 25 кв.м. Остават затворени кина, театрални и всякакъв вид други представления и места за провеждане на официални мероприятия. Разрешава се движението на частни и туристически плавателни съдове (лодки, яхти).

Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове. Отворени са заведенията за хранене и питейните заведения (ресторанти, закусвални, кафенета), но само тези, които имат открити площи и само в откритите площи. В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Всички местни и чуждестранни пътници над 5 годишна възраст, които ще пътуват до и от островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия), независимо дали по море или по въздух, при резервиране на билета си ще трябва да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), или отрицателен PCR тест до 72 часа преди пътуването, или до 24 часа бърз тест, или до 24 часа самотест, или свидетелство за преболедуване от COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него).

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!