Посланикът на Русия във Видин

Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова посети Видин по покана на кмета на Общината д-р Цветан Ценков, съобщиха от Пресцентъра на институцията. Н. Пр. Ел. Митрофанова се придружава от представители на дипломатическата служба – Филип Воскресенский, пълномощен министър, Владимир Чертков, ръководител отдел „Консулски“ на Посолството и Нина Бизина, пресаташе.

Официалната покана до руския посланик е изпратена преди няколко месеца, като предложението е било визитата да бъде през март, във връзка с честването на 3 март – Освобождението на България от турско робство, за което значим принос имат Русия и руският народ. Д-р Ценков отбеляза, че това посещение е вече факт: „Видин е една от първите общини, която отправи към новия руски посланик приветствие и покана за посещение в нашия старопрестолен град. Всеки посланик, който посети Видин, остава с най-топли чувства. Затова знам, че когато си тръгнете от нашия град, Вие ще сте „посланик“ на Видин в Русия“.

По време на разговора Кметът на Видин посочи, че едни от ключовите боеве през Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) са били в този град. И подчерта, че общата история и православната вяра свързват нашите два народа в неразрушима дружба.

Нейно Превъзходителство благодари на кмета за гостоприемството и топлия прием. Тя изказа признателност за грижите, които Община Видин полага за опазване паметта на руските воини, загинали по тези земи. Дипломатът увери, че Русия цени тази дружба и посочи, че това е добра основа за развитие на двустранните отношения. Г-жа Митрофанова сподели радостта си от възможността да опознае Видин и заяви, че има много перспективи за засилване на сътрудничеството, както в сферата на културата, така и в областта на икономиката.

Визитата на Нейно Превъзходителство продължи с посещение на Руското военно гробище, където посланик Митрофанова и кметът д-р Ценков поднесоха венци и отдадоха почит пред войниците от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, загинали в бой или от раните си при военните действия през есента на 1944 г. Посещението на руската делегация продължи с обиколка на културно-историческите забележителности на Видин, като директорът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова запозна гостите с интересни факти от историята на нашия край. Посланик Митрофанова посети и Видинска митрополия, където проведе разговор с Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил. По-късно през деня тя се срещна и с представители на руската общност във Видин.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!