Онлайн покупките – с ДДС

От 1 юли всички онлайн покупки от страни извън Евросъюза вече ще се облагат с ДДС, съобщават от Агенция „Митници“. Досега получаването на малки пратки на стойност до 22 EUR бе освободено от данъка. Освен, че ще се начисляват 20% отгоре, за този вид пратки ще се подава и митническа декларация.

Промяната е част от пакета за електронна търговия на ЕС, с който от 1 юли се въвеждат нови правила за дистанционните продажби, вноса и онлайн платформите. Целта им да се ограничат зачестилите случаи на заобикаляне на данъка при този вид търговия, като например невярното деклариране на внос на малки пратки на занижена стойност.

Новият налог от 20% ще засегне онлайн покупките от популярни сайтове като Аlibaba, AliExpress, Wish, чрез които се пазаруват най-вече китайски стоки, а също и от електронни магазини от Великобритания, след като от 1 януари 2021 г. тя излезе официално от ЕС.

В същото време с прилагането на Пакета за ДДС в областта на електронната търговия на ниво Европейски съюз се въвеждат и мерки за опростяване на събиране и плащане на ДДС чрез: Обслужване на едно гише при внос (Import One-Stop Shop или IOSS, предназначен предимно за онлайн платформи и онлайн търговци извън ЕС) или Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос, предназначен за дистанционните продажби на стоки от трети държави или територии за потребление в Европейския съюз (Специален режим).

От Агенция „Митници“ съобщиха, че от 1 юли митническите декларации за физическите лица – получатели на стоки от страни извън ЕС на стойност до 150 EUR, ще бъдат опростени. Новата митническа декларация е с намален набор от данни при внос. Тя е електронна и се попълва в Митническата информационна система за внасяне (МИСВ). Ако обаче се пазарува стока, за която се начислява и акциз, за нея важи стандартната митническа декларация.

По повод промените след 1 юли и въвеждането на ДДС за всяка онлайн покупка от страна извън ЕС, от „Български пощи“ обявиха, че ще намалят съществено цената на услугата за митническо представителство и контрол. Досега пощите събираха 16.80 лв. за всяка пратка. От 1 юли цената на услугата на „Български пощи“ за подаване на митническа декларация с намален набор от данни и заплащане на възникналите задължения за ДДС за стоките при доставката на пратката, ще е 3.90 лв. От клиентите се изисква единствено документ за самоличност или пълномощно.

За онлайн покупки над 150 EUR от страни извън ЕС няма промяна в митническото оформяне и обмитяване – за тези стоки се дължи както ДДС, така и мита. Няма промяна и в митническата декларация.

От 1 юли фирмите, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби в рамките на ЕС, ще трябва дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път само в една държава членка. Тази мярка отново е с цел да се пресече избягването на данъка. Онлайн търговците, които са установени в България, могат да се регистрират през Портала за електронни услуги на НАП. Те ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише – one-stop shop (OSS), заявиха от НАП.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!