ЦИК разреши да се снима и излъчва при броене на гласовете

На утрешните избори се разрешава видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота. Това реши ЦИК. Видеонаблюдението ще се осъществява в края на изборния ден, след като гласуването приключи. Няма да бъде допускано заснемането на избирателни списъци. Решението на ЦИК ще важи за Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процесът на броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процесът на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Решението на ЦИК се базира на Изборния кодекс, според който при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване. Те трябва да имат пряка видимост, включително и чрез заснемане и излъчване на видео, спазвайки изискванията за защитата на личните данни.

Гласуването в неделя ще започне от 7:00 ч. сутринта и ще продължи до 20:00 ч., като евентуално може да бъде удължено с един час. Основната особеност на изборите този път е, че почти навсякъде (9401 секции от над 12 000) ще се гласува с машини. Секциите с машинно гласуване може да бъдат видени в този списък, а онези с по две устройства – тук. Хартиените бюлетини ще останат в избирателните секции с по-малко от 300 регистрирани избиратели, в секциите в лечебни заведения, социални институции и др. В големите секции в чужбина – с над 300 подадени заявления за гласуване, също ще се ползват машини.

При гласуването ще важат всички обичайни правила срещу разпространението на коронавируса. Трябва да се спазва дистанция от 2 метра, да се отбягва физическият контакт с хората, включително с членовете на секционните избирателни комисии, и да не се допускат струпвания.

Избирателите, поставени под карантина или в изолация, могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия както днес, така и утре. Най-удобно е това да се направи по електронен път – чрез сайтовете на общините, в които се намират. Трябва обаче да бъде ясно – ще могат да гласуват, само ако в тяхната община вече са подадени минимум 10 такива заявления и е образувана подвижна избирателна секция. Ако са по-малко, значи няма да имат мобилна секция на разположение.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!