Допълнителни ограничителни мерки при пътуване до Австрия

Oт 20-и декември 2021 г., понеделник, всички лица, желаещи да пътуват до Австрия, ще трябва да представят доказателство, че са ваксинирани (сертификатът не трябва да е по-стар от 270 дни) или преболедували (сертификат за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни) – спазване на т.нар. „правило 2G”, съобщават от Външно министерство. В допълнение тези лица трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, който да е направен не повече от 72 часа преди пристигането, или да са поставили бустерна доза ваксина.

Когато лицата, отговарящи на правилото “2G“, не представят резултат от тест или съответно нямат поставена бустерна доза, същите влизат в карантина, от която могат да се освободят след провеждане на PCR тест. Също така те трябва да извършат предварително електронна регистрация на следната страница: https://entry.ptc.gv.at/.

За лицата, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените по-горе срокове, т.е. не отговарят на правилото “2G”, се предвижда да бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена едва на 5-ия ден след провеждане на PCR тест. В този случай регистрацията на https://entry.ptc.gv.at/ също e задължителна.

За лицата, които пътуват редовно между страната на постоянно местоживеене и другата страна със служебна цел или за участие в училищни или учебни занятия, т. нар. Pendler, ще важат познатите до момента възможности: представяне на негативен резултат от PCR-тест (не по-стар от 72 часа) или негативен антигенен тест, не по-стар от 48 часа, сертификат за преболедуване (до 180 дни) или сертификат за ваксинация (не по-стар от 270 дни).

За деца под 12-годишна възраст изискванията няма да важат, освен в случай че придружаващото ги лице не е поставено в карантина. За улеснение представяме и две примерни хипотези: 11-годишно дете, което влиза в Австрия с родител, който не е ваксиниран и не е преболедувал, трябва да бъде поставено в карантина заедно с него. Дете на 9 години, което е придружавано от ваксиниран родител с негативен PCR тест, не подлежи на карантиниране.

Забраняват се полетите от Ангола, Замбия и Малави.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на имейл адресите: amboffice@embassybulgaria.at, embassy.vienna@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!