Среща с видинските депутати, които отказаха среща…

Соня Мачорска

Парадокс – както в заглавието, така и в действителност… Но!

С изключение на Росица Кирова, която писмено се е извинила на Кмета, че не може да присъства поради служебни ангажименти, останалите трима депутати – Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, се срещат с д-р Ценков и ръководството на Общината в 11,00 часа. Ние, представители на медиите, с прессъобщение сме поканени за среща с всички тях около 11,45 ч.

Чакахме повече от 40 минути. В един момент депутатите излязоха от конферентната зала на 6-я етаж и се насочиха към асансьора. Тръгнаха си, дори за снимка не поискаха да се върнат. Без обяснение…

Кметът накратко ни запозна с обсъжданото на срещата с народните избраници, а именно: един път месечно ще се срещат по конкретни въпроси, теми и проекти; обсъдена е евентуална визита на транспортния министър във връзка с трафика по Дунав мост Видин-Калафат и дългите опашки за преминаване; увеличаване на субсидията за Община Видин; лобиране за нова индустриална зона и приобщаването на Видин към значимите български исторически градове.

Свързах се с народния представител Петър Миланов от „Продължаваме промяната“ с единствения въпрос: „Защо отказахте да се срещнете с нас, журналистите?“ На който въпрос той отговори: „Защото нямаше предварително такава уговорка. В официалната покана, която получихме от Кмета на парламентарните ни електронни пощи, не се споменава нищо за пресконференция. Не сме уведомени и, съответно, не сме подготвени… Ние нямаше какво да ви кажем, освен: „Срещнахме се с Кмета“. Но мога да Ви съобщя, че от следващия понеделник вече ще имаме приемни във Видин. “

В поканата обаче Кметът пише: „Надявам се, че обществеността трябва да бъде запозната с нашите намерения да се обединим за едно по-добро бъдеще на Видин и региона. С оглед на това предлагам след приключване на срещата да дадем съвместна пресконференция, на която да представим резултатите от проведения разговор.“ Поканата е изпратена на 6 януари.

Та парадокс наистина имаше. Ние бяхме разочаровани и обидени, тъй като през последните трийсет години никога не беше се случвало подобно нещо – депутати да откажат да разговарят и дори да бъдат снимани от журналисти… Надявам се в скоро време да има корекция на днешната ситуация.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges