Нови барджи по река Дунав

Специализираните несамоходни плавателни средства са предназначени за провеждане на аварийно-спасителни дейности в общия българо-румънски участък на река Дунав, в случай на възникнали инциденти и бедствия и при операции по ограничаване и ликвидиране на разливи от нефтени продукти и опасни субстанции, съобщиха от Министерство на транспорта. Баржите разполагат със специализирано оборудване и ще бъдат позиционирани в пристанищата на Русе и Лом, а обхватът им на действие ще покрива общия българо-румънски участък от реката.

Баржите бяха представени по време на тържествена церемония днес в присъствието на изпълнителния директор на съвместния технически секретариат за Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България Николета Минку, ръководителя на проекта Румен Николов, генералния директор на Румънската морска администрация Космин Думитрахе, изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов. Кръстник на баржа DSN-R с пристанище на домуване Русе стана заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова, а изпълнителният директор на Асоциация на дунавските общини „Дунав“ Мария Цанкова на баржа DSN-L, с пристанище на домуване Лом.

Обновяването на състава на плавателните средства на ИА „Морска администрация“ се осъществява по проект „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“, Danube Safety Net.

С реализацията на проекта Danube Safety Net ще се повиши нивото на транспортната безопасност по протежението на общия българо-румънски участък по р. Дунав, чрез постигне на по-добра синхронизация на действията при бедствени ситуации на двете отговорни институции, подобряване на капацитета на спасителните екипи и съкращаване на времето за реакция в случай на бедствие.

Общият бюджет на проекта е 5 699 612,87 евро, от които 85% се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са национално съфинансиране.

Снимка: Пресцентър Министерство на транспорта

a href=“https://www.facebook.com/groups/2797716216933450″>Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!