Десет държави на един римски кораб

Днес във Видин беше открит късноантичен римски фестивал „Бонония оживява“, който пресъздава историческата атмосфера на римския град Бонония, съществувал на мястото на днешния Видин. Освен участието на автентични реенакторски групи, най-вълнуващата атракция за всички присъстващи е акостирането на реконструиран римски кораб, тип лусория, на Дунавския бряг.

Римското наследство е част от историята и развитието на целия Дунавски регион. Неговата археологическа и туристическа стойност могат да послужат, както за свързваща сила между съвременните съседни държави по поречието ѝ, така и за постигане на социален и икономически ръст в борбата със свиващите се процеси. Благодарение на проект Living Danube Limes Бонония е избрана за пилотен обект за България и включена в мрежата на Дунавския лимес, осигурявайки ѝ допълнителни геофизични проучвания и реконструкция с виртуална реалност (с включване в специализиран уебсайт и мобилно приложение).

Фестивалът цели да представи на всички зрители именно това значимо наследство, въвличайки ги в римския бит, култура, традиции и занаяти. Любителите на зрелищни сцени могат да се насладят и на епичната битка между римските легиони и варварските наемници. Историческата атмосфера е професионално пресъздадена от едни от най-големите и автентични реенакторски групи в България Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae.

Основната атракция на фестивала е акостирането на автентичната римска лусория, „Danuvina Alacris“, на брега на Дунав. Лусорията представлява реплика от IV в., изградена през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни. Използваните материали са дъб и смърч, дълга е ок. 18 м., а цялостната ѝ украса е на база открити артефакти и останки. Символично на щитовете ѝ е изобразена древноримската богиня на победата Виктория.

Danuvina Alacris представлява реплика на римски кораб, тип лусория, от IV в. (от намерени останки в Майнц, Германия), построена през последните 2 години от екип от специалисти и доброволци, а използваният строителен метод и инструменти са максимално близки до тези, които са прилагали и използвали самите римляни. Дължината ѝ е с внушителните около 18 м., моделирана и декорирана на база открити при разкопки артефакти. Използваните материали за кораба са от дървесина от дъб и смърч, а символично на щитовете му е изобразена древноримската богиня на победата Виктория.

Доброволци от различни държави са гребците, които плават с римския кораб по Дунав. Те са облечени в римски туники, а експедицията е част от финансиран от ЕС проект за повишаване на осведомеността за римското минало на региона. Living Danube Limes или „Жив дунавски лимес“ е транснационален проект с 10 дунавски държави, които си сътрудничат, за да направят бившия римски „лимес“ – граничната линия на Римската империя – нова обща културна връзка в централната и югоизточна Европа.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!