Забравеният/забранен кмет на Видин – Никола Иванов

Изложба „Дарено от Аделина и Красимира Свещарови“ откриха днес Регионалният исторически музей във Видин в „Кръстата казарма“. Документална изложба за Никола Иванов, който след смъртта на своя тъст Йордан Искренов поема управлението на керамичната фабрика „Надежда“ в града. Той е офицер и общественик, кмет на Видин от 18 декември 1939 до март 1940 година. Един от дарителите за изграждането на паметника „Победен щурм“ в центъра на Видин, посветен на загиналите от Трети пехотен Бдински полк. На откриването на експозицията присъстваха Борислава Борисова, зам.-кмет на Община Видин и много граждани.

Една изложба, „тръгнала“ от снимка, дарена, заедно с други вещи, от Аделина и Красимира Свещарови, внучки на Никола Иванов и станала факт след проучвателна дейност на Христина Кирилова, тогава уредник „Нова история“, а сега – директор на Музея:

За своя живот и перипетиите на семейството след 9 септември 1944 година, когато дори близките не са смеели да споменават името на Никола, разказват неговите родственици Юлияна Искренова и Красимира Свещарова:

Изложбата включва снимки и документи, дарени от Аделина и Красимира Свещарови, както и предмети от бита, предоставени от Юлияна Искренова. Разнообразните експонати ни пренасят в миналото на Видин и ни дават възможност да се докоснем до градската аристокрация от оня период.

Застанала пред една от витрините, Красимира разказваше своите спомени:

Никола Иванов е роден в Белоградчик 1886 година. Завършва Военното на Негово Царско Височество училище, след което служи в 8-ми и 9-ти артилерийски полкове, от 1910 година е зачислен във Видински крепостен батальон. През 1912 година е назначен за адютант на началника на Артилерията във Варненския укрепен пункт. През 1918 година е произведен в чин майор. Награждаван е с: Кръст „За Независимостта на България 1908 година“; Военен орден „За храброст“ IV степен, 2 клас за войната 1915 – 1916 г.; орден „Свети Александър“ V степен; военен орден „За храброст“ IV степен, 1 клас за войната 1915-1918 г.

Една прекрасно замислена и подредена професионално и с вкус изложба, която трябва да се види, за да се почувства истинския дух на Видин от края на 19 и началото на 20 век!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!