Бог да прости жертвите на пътя

На 20 ноември 2022 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Инициативата е на ООН, а в нея се включват правителствени и неправителствени организации от целия свят.

Тази година фокусът на компанията е поставен върху „Справедливостта“. „Сериозното, справедливо и последователно прилагане на закона е това, което заслужават жертвите на пътнотранспортни произшествия. Важно е да извлечем поуки от грешките и да направим така, че те да не се повтарят никога“, подчертават организаторите на кампанията. Част от мерките, зад които застават и българските институции, са прилагането на закона, задълбочено разследване след всяко настъпило произшествие, с цел да се предотврати неговото повторение, както и планиране и последователно прилагане на действия по превенция, съобщиха от Пресцентъра на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

По официални данни всяка година на пътя загиват 1.350 хиляди души, а десетки милиони са ранени следствие на пътни инциденти. Цифрите потвърждават термина, с който СЗО нарича случващото се по световните пътища – „пандемия“. Тя има опустошително въздействие за държави, общности и семейства и само с общи и координирани действия можем да постигаме устойчиви резултати.

От началото на текущата година при тежки пътнотранспортни произшествия в област Видин са загинали двама мъже (на 69 и 86 години) и две жени (на 36 и 43 години), съобщавата от Пресцентъра на МВР в града. Областната дирекция на МВР-Видин е изпратила списък с имената им във Видинската света митрополия, за да бъдат споменати, съгласно църковните канони, при службите в храмовете на 20 ноември.

От 1 януари до 18 ноември 2022 г. на територията на област Видин са регистрирани 376 пътнотранспортни произшествия – от тях 81 тежки, с четири жертви и 109 ранени. През 2021 г. в област Видин катастрофите са били 397 с 6 жертви и 86 ранени. През 2020 г. пътнотранспортни произшествия по пътищата в региона са били 338 с 14 жертви и 124 ранени.

„На днешния ден ще почетем паметта на тези, които вече не са сред нас, и ще продължим да се подкрепяме и да действаме заедно, за да спасяваме човешки животи“, подчертават участниците в кампанията. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включва в отбелязването на Деня, който преминава под общия призив: „Без повече жертви на пътя, нека живеем живота си заедно!“

Нека всички заедно почетем паметта на загиналите при катастрофи. Нека всички бъдем дисциплинирани участници в движението, внимателни и толерантни един към друг. Нека всички бъдем отговорни и обединени в името на живота.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!