Зам.-министър на МВР във Видин

Зам.-министър Катинов и зам.-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев присъстваха днес на годишния отчет-анализ на ОДМВР – Видин, съобщиха от Пресцентъра на МВР във Видин.

Заместник министърът очерта динамиката както във външнополитически, така и във вътрешнополитически аспект, която и до момента оказва влияние върху дейността на МВР. Той припомни, че един от най-важните приоритети на служебния кабинет са предстоящите избори и изрази увереност, че извлечените поуки и анализи при провежданите през последните две години избори ще бъдат приложени и сега. Той обърна специално внимание на организацията и предприетите мерки във връзка с неутрализирането на опити за т.нар. „купуване на гласове“. По думите му, най-важната задача е да се осигури спокойна обстановка за всеки един гражданин, който да изрази своята изборна воля в изборния ден.

Главен комисар Станимир Станев благодари на служителите на ОДМВР-Видин за добрата работа през отчетния период. „Знам, че може повече, но работата ви е добра, гордейте се с това, което сте постигнали, заяви зам.-главният секретар на МВР.

Гости на работния формат бяха областният управител на Видинска област, окръжният и районният прокурор, председателят на Окръжния съд и директорът на ТДНС-Видин.

Директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин представи в резюме отчет-анализа с резултатите от дейността на териториалната структура. През 2022 г. са били регистрирани 1105 криминални престъпления. Разкритите от тях са 620, като нивото на разкриваемост възлиза на 56.92 % (при 53.97 % за 2021 г.). В структурата на криминалната престъпност в региона най-висок дял заемат кражбите, следвани от престъпленията в горското стопанство и тези, свързани с продажбата и съхранението на акцизни стоки без бандерол. С най-нисък дял остават престъпленията против личността, грабежите и противозаконните отнемания на МПС, посочи старши комисар Коцин.

Две убийства са извършени в региона, авторите на деянията са установени и задържани. Разкрити са и 10 извършители на 5 грабежа (от общо регистрираните за годината 11). Нивото на разкриваемост при грабежите е 45.45%.

Общият брой на регистрираните кражби е 297 (от тях 113 домови). При някои от видовете кражби е налице осезаемо намаление в сравнение с предходната година. При кражбите от магазини е отчетен спад с 36 %, кражбите на селскостопанска продукция и домашни животни бележат намаление с 31.25 %, а при кражбите на вещи и части от МПС е налице намаление с 9.38 %. През 2022 г. са били разкрити и установени 114 извършители на кражби (от тях 24 непълнолетни).

Активната работа по линия на незаконната сеч, превоза и съхранението на немаркирана дървесина е довела до разкриването на 211 от регистрираните като престъпления 262 случая. Разкриваемостта е 80.53% (през предходната година е била 67.52 % при разкрити 79 от регистрираните като престъпления в горското стопанство 117 случая).

При престъпленията, свързани с продажба и съхранение на акцизни стоки без бандерол, разкриваемостта възлиза на 92.93 % (95 от общо регистрираните 103 случая са разкрити). През годината, в хода на извършени проверки и специализирани операции, полицейските служители иззели 60 707 къса цигари и близо 132 кг нарязан тютюн без бандерол.

Почти двойно увеличение на наркопрестъпленията сочи анализът на областната дирекция за миналата година. Регистрирани са били 44 престъпления, свързани с наркотици (при 23 за 2021 г.), а разкриваемостта при тях е 52.27 %. Разследващите са иззели 2.621 кг сух канабис, 346 свежи канабисови растения, 182 грама амфетамин, 60 грама метадон, 10 грама кокаин и 5.6 литра метадон.

През 2022 г. в ОДМВР-Видин са разследвани 1676 досъдебни производства. От новообразуваните през периода дела 1053 са разследвани по общия ред, а 81 – като бързи производства. Приключени са 1211 производства.

През отчетения период на територията на областта са възникнали 426 пътнотранспортни произшествия – от тях 88 – тежки, с 4 жертви и 118 ранени (през предходната година жертвите са били 6, а ранените 86). Устойчива е тенденцията движението с превишена и несъобразена скорост да бъде сред основните причини за настъпване на тежки пътни произшествия в региона. При проверките през годината полицейските служители са засекли 131 водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 37 – управлявали МПС след употреба на наркотични вещества. Броят на установените неправоспособни водачи възлиза на 189.

Снимки: Пресцентър МВР – Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!